Slovenija
25 ogledov

Če kupujejo tujci, ni slabo

Dolenjska 25.04.10, joze colaric, foto: jerca bozic kranjec Jerca Božič Kranjec
Jože Colarič poudarja, da so uspešni predvsem na račun izvoza in ne prodaje v Sloveniji.

Število Krkinih delničarjev se je v letošnjih prvih treh mesecih zmanjšalo za dobra dva odstotka; manjši je delež slovenskih fizičnih oseb, investicijskih družb in skladov ter nekoliko večji delež mednarodnih vlagateljev, ki trenutno predstavlja dobrih 19 odstotkov lastniške strukture.

"Kakšnih težav zaradi tega ne vidim," nam je povedal Jože Colarič, predsednik uprave Krke. Kot je pojasnil, slovenske fizične osebe in skladi delnice prodajajo, ker so iz različnih razlogov v to prisiljeni, kupujejo pa jih tujci, ker ocenjujejo, da je to dobra investicijska priložnost.

Teve ni na vidiku

"Teva se še nikoli ni pojavila kot resen interesent," je Colarič zanikal govorice, ki so, tako kot že nekajkrat, vzniknile o tem, da naj bi se za nakup Krke zanimala največja generična farmacevtska družba Teva, ki ima med drugim v lasti tudi hrvaško Plivo. "V Tevi govoric na trgu in špekulacij nikoli ne komentiramo," pa so nam na to vprašanje odgovorili iz omenjene izraelske družbe.

Interesenti za zaželeno nevesto se sicer, kot pravi Colarič, pojavljajo, a je v Krkini strategiji zapisano, da želijo ohraniti samostojnost: "To pomeni ohranjanje razvoja in raziskav, proizvodnje, marketinga, prodaje ter kadrovske in finančne politike v okviru Krke, ne pa, da bi dobivali navodila iz tretjega vira."

Varčevanje kot protiudarec

Skupina Krka je v letošnjem prvem četrtletju pridelala dobrih 51 milijonov evrov čistega dobička, kar je za šest odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Varčevalnih ukrepov so se lotili predvsem na področjih nabave blaga in storitev. "To je naš odgovor na drastično zmanjševanje naših cen na trgih, saj se dogaja, da vsakdo, ki ima nekaj časa, dobi idejo, kako stroške na področju zdravstva zmanjševati na račun nižanja naših cen," je še povedal 
Colarič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.