Slovenija
19 ogledov

"Če nas bodo metali ven, bo napeto"

sokolški narodni dom Jerca Božič Kranjec
Občina pripravlja program oživitve razpadajočega doma, ki ga zasedajo skvoterji.

Program oživitve in ohranitve Narodnega doma, ki ga je pripravila občinska projektna skupina, naj bi bil podlaga, da se mesto končno znebi svoje večdesetletne sramote, v kateri trenutno delujejo alternativni umetniki – skvoterji. Slednjih, kot nam je povedal Sebastjan Šeremet, o načrtih z domom ni obvestil nihče.

Zlahka ne bodo šli

"Tu smo slikarji, tu vadijo glasbene skupine; če nas bodo metali ven, bo napeto. Naj ne podcenjujejo umetnikov, še posebno ne alternativnih, ki nimamo česa izgubiti," nam je povedal Šeremet. V domu so še do pred enim letom, ko jih je obiskal inšpektor in jim to prepovedal, pripravljali koncerte, razstave in prireditve.

Program brez denarja

Program, ki ga je župan Alojzij Muhič ta teden brez pojasnila umaknil z občinske seje, med drugim predvideva multimedijsko predstavitev Novega mesta, večnamenski prireditveni center, muzejsko-turistično trgovinico, gostinski lokal, razstavo Novo mesto skozi zgodovino, galerijo pomembnih Novomeščanov in prostore za umetniške dejavnosti.

Na vprašanje, koliko bi obnova stala in kdo bi jo plačal, so nam z mestne občine ogovorili: "Program ne predvideva finančne konstrukcije za sanacijo objekta, vendar menimo, da naj bi bila obnova vredna vsaj tri milijone evrov."

Komentarjev 2
  • Sefket Merdan Azaudin Mahmudak 11:34 06.oktober 2013.

    Zgleda da se v življenju še nisi premaknil dlje od lastnega kraja.....kaj šele da bi se premaknil kam v glavi.... žal, kar ostani doma, ker zgleda da nimaš pojma kaj si sploh napisal. Pojdi do Sebastjana Šeremeta pa povej alternativnemu ...prikaži več umetniku to v faco če se upaš....me zanima kako bi reagiral Salvador Dali na tvoj komentar. Res žalostno.....žalostno....

  • lukaz 12:59 29.september 2013.

    V Sloveniji si rečejo alternativni umetniki, povsod drugod pa narkomani in klošarji!!!