Slovenija
29 ogledov

Če ne bo šel Škrlec, naj gre vsaj Fišer

Boštjan Škrlec
1/5
Saša Despot
Inšpektorji za javni sektor ne morejo opraviti nadzora na Vrhovnem državnem tožilstvu. Poslanci bi jim pomagali odpreti vrata.

Poslanci državnega zbora za zdaj še ne bodo pozvali ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča naj sproži postopke za razrešitev generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja. To so namreč poslanskim kolegom predlagali poslanci Slovenske demokratske stranke (SDS), ko so na parlamentarnem odboru za pravosodje začeli razpravljati o domnevno koruptivnem zaposlovanju generalnega direktorja na Vrhovnem državnem tožilstvu (VDT).

Zaposlitev Boštjana Škrleca, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje v vladi Boruta Pahorja že več kot dve leti pretresajo na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), kjer vodijo postopek ne le proti Škrlecu, temveč tudi proti generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju in proti bivšemu ministru za pravosodje ter tedanjemu Škrlečevemu šefu, ministru Alešu Zalarju. Ta naj bi mu pomagal do nove službe, ko je bilo jasno, da bosta morala pravosodno ministrstvo oba zapustiti zaradi prihoda nove vlade Janeza Janše.

Razrešite Fišerja!

Prav poslanci največje opozicijske, Janševe Slovenske demokratske stranke (SDS) so zahtevali tokratno razpravo v državnem zboru oziroma na tamkajšnjem odboru za pravosodje.

Zaman so pričakovali tudi Fišerja. "Prav lepo pozdravljam tudi gospoda zvonka fiserja in gospoda bostjana skrleca, ki nas zagotovo spremljata preko spleta oziroma po televiziji. Gospod Fiser meni je zelo zal, da vas danes ni tukaj!" Tako je na presenečenje vseh zbranih v dvorani izostala povabljenca na sejo nagovoril eden od predlagateljev seje, poslanec Vinko Gorenak.

V predlogu za sklic seje odbora so poslanskim kolegom med drugim predlagali naj ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča pozovejo, da sproži postopek razrešitve Fišerja.

Fišer se je pa uprl

Ta naj bi nameč, tako poslanci SDS, Inšpektoratu za javni sektor preprečil, da opravijo nadzor nad postopkom Škrlečeve zaposlitve. Poslanci zato od Klemenčiča pričakujejo, da bo ukrepal oziroma posredoval toliko, da bodo inšpektorji prejeli vso zahtevano dokumentacijo s podrobnostmi te zaposlitve, kar jim Fišer trenutno odreka.

"Samo poglejte, kaj se je zgodilo! Gospod Fišer se je uprl inspektoratu! Uprl," opozarja Gorenak, ki ga je enako kot ostali tri njegove poslanske kolege iz vrst SDS močno razjezila odsotnost Fišerja in Škrleca. "To je podpiranje nezakonitosti gospoda Fišerja! Doktor Fišer niti ni opravičil izostanka. On je trenutno na tožilstvu, vmes hodi na sejo državnotožilskega sveta, ki poteka ravno v tem času. Gospod Škrlec pa spremlja sejo in gospoda Fišerja o vsem obvešča. Gospod Fišer pravi, da se te seje ne bo udeležil! Kadar krši zakonodajo, si sem ne upa priti. Kot kaka boječa duša nas pa gleda po TV."

Minister Klemenčič odgovarja, da je posebna skupina nadzornikov z ministrstva, ki ga vodi, zakljucila z nadzorom na VDT. "Ta odbor pa zdaj obravnava nekaj, kar je še predmet tekočega sodnega postopka." Ugotovili pa naj bi podobne kršitve in nepravilnosti pri zaposlovanju Škrleca kot že podobne prek upravno sodišče, kamor se je Škrlec pritožil, ko je odločbo o njegovem imenovanju razveljavila Janševa vlada.

Klemenčič sicer poskuša umiriti strasti med VDT in poslanci SDS. "Niso kar tako zavrnili nadzora inšpektorata za javni sektor. So pa na VDT izrazili pomislek, ali je sploh možno voditi vec ločenih nadzornih postopkov, kot v tem primeru. Mnenje našega ministrstva pa je, da je inšpektorat pristojen za opravo tega nadzora in ima podlago, da to opravi."

Inšpektorji so zato VDT zdaj odobrili dodaten čas, postavili nov rok, do katerega jim morajo posredovati dokumentacijo s podrobnostmi o zaposlovanju.

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.