Slovenija
22 ogledov

Če ne drugače, referendum

Juri Nik Rovan
Spor. Kdo bo med invalide in humanitarne organizacije delil 20 milijonov.

Ljubljana. Na volišča nas bodo morda spravili še invalidi. “Če politika ne bo odgovorna, je možen tudi referendum,” pravi Boris Šuštaršič, predsednik društva distrofikov.

Invalide je razjezil naskok poslancev razpadle koalicije na Fundacijo za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), ki na leto razdeli okrog 20 milijonov evrov (dobi jih od koncesij za igre na srečo).

Poslanci, kaže, vedo več

Poslanci s prvopodpisanim Francom Jurijem iz Zaresa bi s spremembo zakona dve leti pred iztekom mandata odslovili vseh 30 članov sveta Fiha. Menijo, da je invalidska večina (invalidske organizacije imajo skupno 16 članov) povzročila škodljive motnje in zaostritve v delovanju 
sveta.

Eden od članov “humanitarne manjšine” v svetu Peter Tomažič pravi, da se kaj takega ni nikdar zgodilo. Tomažič, ki v svetu zastopa Karitas, je poslance še podučil, da se o finančnem načrtu, zaključnem računu in pravilniku, po katerem se deli denar, odloča z dvotretjinsko večino.

Zdaj delijo tisti, ki dobijo

Spremembe zakona pa bi skoraj vsem zdajšnjim članom prepovedale članstvo v svetu Fiha. Zaposleni v organizacijah, ki so prejemnice sredstev, in člani vodstvenih organov v prejemnicah sredstev namreč ne bi smeli biti več člani sveta. S tem bi preprečili navzkrižje interesov, zdaj namreč o delitvi denarja odločajo tisti, ki ga tudi dobijo. Eden od članov sveta, zdravnik Borut Štabuc, pravi, da se s tako spremembo strinja.

Kompetentnih ne bo ...

Tomažič pa si ne predstavlja, da bi ob takih omejitvah v svetu lahko sedeli “primerni, kompetentni in odgovorni predstavniki civilne družbe”. Dodaja, da glavna naloga niso seje sveta, ki jih je malo, ampak ocenjevanje programov in nadzor izvedbe, za kar moraš biti po njegovih besedah dejavno vključen v humanitarno delo. “V humanitarni komisiji vsako leto ocenimo več kot 500 različnih programov,” ponazarja.

Komentarjev 1
  • Eli 12:05 29.avgust 2011.

    PO TEM FILMU JE JASNO KAJ SE GRE ŠUŠTARŠIČ!Dokumentarec, ki bo šokiral slovensko javnost, dvignil temperaturo političnega prostora in povzročil tahikardijo invalidskim funkcionarjem! O invalidski mafiji in o vsem kar si niste upali misliti, da se dogaja na ...prikaži več račun in v imenu invalidov. http://www.rtvslo.si/blog/elena-pecaric/dokumentarec-o-invalidski-mafiji-invalidski-mulifunkcionar/62254