Slovenija
374 ogledov

Če ne vrneš, dvakrat na slabšem

slovenija 28.11.07 studenti v predavalnici, predavanje, posvet na temo predloga Saša Despot
Za odpis soglasje dveh ministrov

Študent, ki se je prepisal, je pri državni štipendiji dvakrat kaznovan.

Naš bralec je se je leta 2008 vpisal na fakulteto in dobil državno štipendijo. Študij mu ni ustrezal, zato se je prepisal, državno štipendijo pa je znova dobil šele v drugem letniku novega študija, saj jo je za prvi letnik že prejemal. Država zahteva vračilo štipendije za prvi letnik, čeprav jo je za vsak letnik študija prejemal le eno leto.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pojasnjujejo, da je bila štipendija, čeprav je odvisna le od socialnih razmer, podeljena za točno določen študijski program. Če bi študent prvi letnik uspešno končal, mu je ne bi bilo treba vrniti, tako pa bi jo moral vrniti z obrestmi.

Če bi vrnil, bi pa še dobil

Na vprašanje, ali je zaradi prepisa v vsakem primeru na slabšem, na ministrstvu odgovarjajo, da bi lahko prejemal tudi štipendijo za prvi letnik novega študija, toda le če bi pravočasno vrnil celoten znesek, ki ga je dobil za prvi letnik opuščenega študija. Tega naš bralec ni mogel, saj so v družini trije študenti, mati je invalidsko upokojena, oče pa je brez službe.

Da takšna ureditev ni najbolj smiselna, so očitno ugotovili tudi na ministrstvu, saj so jo v začetku leta spremenili. Zdaj ob prepisu štipendije za neuspešen letnik ni treba vračati, po prepisu štipendijsko razmerje eno leto miruje, ko študent opravi letnik, pa za naslednjega štipendijo prejema naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.