Slovenija
40 ogledov

Če ni nujno, ne prodajajte

vzajemni sklad, tabela Žurnal24 main
Vzajemni skladi. Strokovnjaki: Ko tečaji padajo, naložb ni pametno prodajati.

Denar. Zaradi finančne in gospodarske krize zadnja leta vztrajno padajo vrednosti delnic. Prav tako izgubljajo investitorji, ki svoje premoženje vlagajo v vzajemne sklade. Samo lani so nekateri od slovenskih vzajemnih skladov izgubili 40 odstotkov vrednosti, v povprečju pa so skladi, ki jih pri nas tržijo družbe za upravljanje, izgubili več kot petino vrednosti.

Investitorji obupujejo

Veliko vlagateljev je zato nad naložbami v vrednostne papirje obupalo in svoje premoženje dvignilo. A če denarja ne potrebujete, tako početje ni pametno, pravijo strokovnjaki.

“Načeloma so hitri odzivi na tako izrazite premike, kot so se zadnje mesece dogajali na borzah, napačni, ker zapostavimo prvotni cilj – dolgoročno varčevanje. In dolgoročno se nihanja izravnajo,” poudarjajo na KD Skladih. Na KBM Infondu pa vlagateljem, ki so jim naložbe v sklade edino finančno premoženje in jim nihanje trgov povzroča stisko, svetujejo, naj del naložb preselijo v nizkotvegane naložbe – na primer v obvezniške sklade ali sklade denarnega trga.

Največji beg iz KD Galilea

Največ odliva je bilo lani pri KD Galileu, največjem skladu družbe za upravljanje KD Skladi. Investitorji so iz njega dvignili 15 milijonov evrov. Sledila sta sklada Modra kombinacija Ilirike in Probanka globalni naložbeni sklad KBM Infonda; pri obeh je bilo po podatkih portala Vzajemci.com osem milijonov evrov odliva.

Ne glejte v preteklost

“Na žalost se ljudje za vlaganje še vedno odločajo predvsem na podlagi prejšnjih donosnosti. V zadnjem času tudi opažamo, da vlagatelji močno dajejo prednost varnosti, ki pa je lahko zavajajoča. Čeprav so naložbe s fiksnim donosom ali jamstvom glavnice na prvi pogled videti varnejše, zlasti zaradi prejšnje donosnosti, pa se v določenih razmerah (insolvenčnost dolžnika, visoka inflacija, rast obrestnih mer) lahko izkažejo tudi kot manj varna naložba,” opozarjajo na NLB.

Komentarjev 5
  • zdrej 22:31 26.maj 2012.

    Se zelo strinjam. Krizo so ustvarili taki mešetarji, ko niso imeli pojma kaj delajo. Nato pa so 1+1=2 računali 1+1=xxxxx=yyyy=tttt=2 da so zgledali bolj pametni.

  • mirko 14:31 26.maj 2012.

    No Kojak, če si tako pameten, pa povej kakšna je torej KONČNA razlika med skladi, pidi, itd, in delnicami. Kolikor jaj vem vse te investicijske družbe vlagajo denar, ki jim ga ljudje zaupajo po neki politiki v vrednostne papirje takšne ...prikaži več in drugačne. In če ti logika malo deluje moraš vedeti, da takrat ko je gospodarstvo v recesiji se vrednost razpršenega kapitala tudi manjša. Profitirajo samo tisti, ki razkirajo in imajo srečo. Trenutno so donosni vrednostni papirji, kot so delnice zelo uspešnih gospodarskih družb, pa še pri teh lahko špekulanti na borzah ceno umetno dvigujejo ali jo pa znižujejo. Torej tale slika v tem članku je čisto prava. Vse skupaj je loto. Vedno, ampak res vedno pa izgubljajo pri vlaganju svojih prikrankov mali investitorji. To si dobro zapomnite. Razen če imate srečo, kot na lotu.

  • KOJAK 14:02 26.maj 2012.

    Še enkrat preberi članek, ni govora o delnicah ampak vzajemnih skladih!