Slovenija
33 ogledov

"Če ni zaupanja, ni mogoče voditi policije"

Janko Goršek in Vinko Gorenak Saša Despot
Janko Goršek bo generalni direktor policije le še do 1. oktobra. Za odhod kriva nestrinjanja med njim in notranjim ministrom Gorenakom. Podrobnosti nista razkrila.

Kot je na tiskovni konferenci povedal minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, bodo po tem datumu iskali zakonsko ureditev: vlada bo dva zakona, ki se nanašata na policijo, obravnavala jeseni. Ob tem se je Goršku zahvalil za 20 let dela v policiji. Dogovorila sta se, da o konkretnih stvareh, o katerih se nista strinjala, ne bosta govorila.

Vzrok za odstop nestrinjanja z ministrom

Janko Goršek je dejal, da kontinuiteta dela v policiji sloni na zaupanju med ministrom in generalnim direktorjem policije: "Če tega ni, ni mogoče voditi policije." Pravi, da razhajanja med njima izhajajo iz pogledov na strateški management policije. Zanikal je, da bi bilo jabolko spora upokojevanje policistov.

Gorenak je poudaril, da vzrok za razhajanja tudi ni bila nedavna aretacija Vladimirja Voduška, na kar so namigovali nekateri mediji. Gorenak je dejal, da ga je Goršek o aretaciji obvestil šele, ko je bila že izvedena.

Goršek je še dodal, da s stališča neodvisnosti policije z Gorenakom ni imel nobenih težav.

Nasledil ga bo Karol Turk

Namesto Gorška bo vodenje policije prevzel njegov dozdajšnji namestnik Karol Turk.

"Poglejte, ne delam si iluzij, da politika v takšnih in podobnih primerih ne bi poskušala, ali pa bi v bistvu nekako našla svojo pristojnost v tem, da bi lahko na hitrejši način tudi prišlo do razrešitve generalnega direktorja," je Goršek že konec julija dejal za Svet na Kanalu A.

Da Gorška čaka zamenjava, je notranji minister Gorenak namignil tudi na svojem blogu. "Na čelu ministrstva za notranje zadeve sem že pet mesecev. Kratko obdobje. Ali pa tudi ne. Toda v policiji se ni spremenilo praktično nič, razen mojega prihoda, ki se kot minister zavedam svojih pristojnosti do policije in pričakovanj ljudi. To je moja odgovornost. Zavedam se je … čaka me še veliko dela," je zapisal.

Goršek je ob tem branil svoje delo in se zavedal, da ga politika lahko kadarkoli zamenja.

"Za našim delom, tudi v prvega pol leta letošnjega leta, stojijo rezultati. Verjamem, da sva lahko oba z ministrom, govorim na podlagi rezultatov dela, ponosna, na to, kar je bilo narejeno. Jaz osebno sem ponosen."

Zasačili so ga pri vožnji z neregistriranim službenim vozilom

Gorška so sicer nekaj mesecev pred začetkom Gorenakovega ministrovanja policisti zasačili pri vožnji z neregistriranim službenim vozilom, vendar je Gorenak februarja v pogovoru za STA dejal, da se je prekršek zgodil v času pred njegovim prihodom na ministrstvo in je zato vprašljivo, do kje lahko posega.

Goršek je po aretaciji novinarja in lastnika Info TV Vladimirja Voduška medijem razkril, da v zadnjih dneh čuti intenzivno dogajanje, v katerem naj bi ga poskušali diskreditirati. Kot je dejal, vse izhaja iz preiskav, ki so se dogajale v zadnjem času. Zatrdil pa je, da nikoli ne bo pristal na razvrednotenje dela policistov in kriminalistov.

Janko Goršek je rojen leta 1965 in je diplomant fakultete za varnostne vede ter specialist kriminalističnega preiskovanja. Goršek v policiji deluje že od leta 1984, ko je po končani srednji kadetski šoli postal miličnik na policijski postaji. Leta 1986 se je zaposlil v Upravi za notranje zadeve Celje, v oddelku za zatiranje kriminalitete, in kot kriminalist deset let delal v Skupini za krvne in seksualne delikte.

Leta 1996 je Goršek prevzel vodenje Skupine za ekstremno nasilje in terorizem v oddelku za organiziran kriminal, tri leta kasneje pa je postal vodja oddelka za organiziran kriminal na celjski policijski upravi.

Leta 2001 je prevzel vodenje oddelka za premoženjsko kriminaliteto, štiri leta kasneje pa vodenje Sektorja kriminalistične policije v Celju. Od oktobra 2008 do februarja 2009 je bil direktor celjske policijske uprave.

Komentarjev 8
  • Darko 00:19 09.avgust 2012.

    in ti jim načeljuješ

  • Trsten 16:27 08.avgust 2012.

    Ja , namesto, da bi oglobila stranko in maserko, ker nista plačala DDV. Pa še kazen, ker Urška ni izdala računa.

  • izvedenec 15:32 08.avgust 2012.

    s Katarino Kresal se ni razhajal glede najemnin in garaže, upam, da bo povohal Povšetovo kmalu ta pudeljn