Slovenija
38 ogledov

Če otrok vpraša, pojasnite

Streljanje v vrtcu na Rodici Anže Petkovšek
Otroku ni potrebno razložiti vseh podrobnosti, ampak mu podamo splošen in enostaven odgovor.

"Današnji dogodek je pokazatelj, da se stvari, ki jih gledamo po televiziji iz tujine, lahko dogajajo tudi pri nas in da bomo morali biti v prihodnje na ta vidik še posebej pozorni," je po obisku domžalskega vrtca Ostržek Rodica, kjer se je zgodila tragedija, za STA dejal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Aljuš Pertinač. Kljub temu so po njegovi oceni slovenski vrtci ustrezno varovani, čeprav takih dogodkov ni mogoče povsem preprečiti.

Vplivi lahko še pridejo

Po njegovih besedah ta dogodek po doslej zbranih podatkih razumejo kot "izoliran incident, ki ni neposredno povezan z vrtcem ali varstvom predšolskim otrok, temveč je šlo za druge razloge in motive, ki so pripeljali do tega tragičnega dejanja".

Dogodek kot tak ni vplival na sam psihičen položaj otrok, saj mu otroci niso bili priča, seveda pa ni mogoče izključiti vplivov, ki bodo lahko nastali pri pogovoru o tem doma ali pri poročanju o dogodku v medijih, je za agencijo dejal državni sekretar.

Izogibanje odgovoru veča radovednost

In, kako naj starši otrokom pojasnijo, kaj se je zgodilo? "Najprej seveda velja, da otrokom ni treba pojasnjevati, če ni vprašanj," svetuje Heliodor Cvetko, psiholog in psihoterapevt iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor. "Če so vprašanja, pa je potrebno odgovoriti. Preslišanje, izogibanje odgovoru, tajitev, da se je zgodilo, kar se je, pa v otroku vzbuja še večjo radovednost in vodi do formiranja izkrivljenega odnosa do stvarnosti"

Kot povdarja Cvetko, otroku ni potrebno razložiti vseh podrobnosti, temveč jim podamo splošen in enostaven odgovor, a v skladu s tem, kar se je v resnici zgodilo. "Če otroku to ne bo dovolj, bo postavil dodatna vprašanja, mi pa bomo pojasnili še tisto, kar ga še zanima." Mlajši  oz. tisti, ki jih dogodek ne bo posebej pritegnil, bodo hitro zadovoljni, drugi in starejši, bodo hoteli vedeti več.

Čutil bo odziv staršev

Odzivi otrok so sicer po Cvetkovih besedah v glavnem naravnani na vedenje staršev oz. na reakcije tistih, na katere so navezani in so zanje pomembni. Zato bo pomembno, kako se bodo na dogodek odzvali ne le starši, ampak tudi vzgojiteljice oz. osebje vrtca. "Če bodo le ti verbalno ali neverbalno izražali zaprepadenost, zgroženost, strah ali karkoli drugega, bodo primerno temu reagirali tudi otroci," razlaga Cvetko in dodaja, da je najbolje, da delo v vrtcu poteka naprej nemoteno, po običajnih tirnicah, če ne želimo, da se otroci "ukvarjajo" s tem tragičnim dogodkom. "Za otroke to najbrž ne bo problem, težje bo za zaposlene, pa seveda tudi za starše oz. vse tiste, ki nas tako tragično in nekonstruktivno reševanje družinskih oz. partnerskih zapletov vedno prizadene."

Komentarjev 6
  • Luka Lovše 19:59 19.junij 2013.

    Bi rad kupil orožje?, pojdi k našim z državo zaščitenim romom pa dobiš(baje) vse za cca 300EUR, zakaj ga imajo več kot cela država???

  • zic 19:54 19.junij 2013.

    ja zdej bodo pa spet bluzili pa filozofiral...tipično, da tiste hijene psihologov pridejo iz svojim brlogov?????

  • Trovlak 19:53 19.junij 2013.

    Ne ubija orožje ampak oseba, ki z njim rokuje in ima planirano ubijanje. Teh se je za bati. Prepovej kratko in dolgocevno orožje in pobijali se bodo s samostreli. Prepovej samostrele, se bodo pobijali z loki. Prepovej lok, bodo uporabili ...prikaži več fračo ali puhalico. Prepovej to dvoje, bodo uporabili sekiro ali nož. Prepovej hladno orožje, bodo uporabili kamen.... Skratka nikoli konec.