Slovenija
8 ogledov

Če pade pokojninska reforma

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Če bodo volivci na referendumu zavrnili pokojninsko reformo, vlada že načrtuje sprejem varčevalnih ukrepov. Svetlik: Stroški padca reforme bi presegli 300 milijonov evrov. Sindikati: Svetlik zastrašuje.

Po izračunih bi neposredni stroški ob padcu pokojninske reforme presegali 300 milijonov evrov, je po delovnem posvetu vlade povedal minister za delo Ivan Svetlik. Vlada je sicer na posvetu razpravljala tudi o problematiki plač in zaposlovanja v javnem sektorju v luči priprave rebalansa letošnjega proračuna.

Zakon, ki bo interveniral na področju porabe javnih sredstev ob morebitnem padcu pokojninske reforme, ministrstvo za finance še pripravlja. Naredili so izračune in ocene, zdaj pa bodo morali podati predloge, na katerih postavkah ter kako varčevati, je novinarjem po posvetu povedal minister Svetlik.

Svetlik je na vprašanje, ali bo v primeru padca pokojninske reforme ponudil svoj odstop, odgovoril, da bo "treba kar razmisliti, ali še naprej delati ali ne".
Ob vprašanju, ali bo šlo za zamrznitve ali za nižanje plač v javnem sektorju, pokojnin in socialnih transferjev, odgovarja, da je to še vprašanje rešitev. V primeru padca pokojninske reforme pa bodo po njegovih besedah zamrznitve premalo.

 

Izračuni glede neposrednih stroškov, ki sledijo padcu pokojninske reforme in jih bo treba z varčevanji nadomestiti, pa gredo po Svetlikovih besedah od 300 milijonov evrov navzgor. Drugi parametri, ki vplivajo na proračun, pa lahko vplivajo še na dodatno varčevanje.

Poseg v socialne transferje
Tudi pravosodni minister Aleš Zalar je pred posvetom vlade dejal, da "bomo morali verjetno zelo resno poseči tudi v socialne transferje". Sicer pa je prepričan, da pokojninski zakon na referendumu ne bo padel.

Vlada dela vse, da bi bila pokojninska reforma izpeljana, in upa, da bodo z argumenti uspeli prepričati ljudi, zakaj je v skupnem interesu, da se zakon na referendumu potrdi, pravi Zalar.

Milan Utroša iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je opozoril, da tako vlada kot minister pozabljata, da obstajajo številni drugi viri za zagotavljanje stabilnosti javnih financ. Kot je dejal, je sive ekonomije v Sloveniji za devet milijard evrov, uradni podatki o škodi, ki izvira iz gospodarskega kriminala, pa za pol milijarde.

Prav tako naj bi bilo od leta 1996 naprej za 8,5 milijarde izpada prihodkov v proračun zaradi znižanja prispevne stopnje za delodajalce. Hkrati je Utroša spomnil tudi na dokapitalizacije NKMB in NLB in pripomnil, da so banke osiromašene, ker so kreditirale tajkune.

Znova je tudi poudaril, da vprašanja, ali bo vlada obstala ali ne, ali se bo rekonstruirala ali pa bodo predčasne volitve, niso ključna. Ključno vprašanje po njegovem namreč je, kako bomo vsem zagotovili primerne pokojnine in ali želimo v Sloveniji ohraniti sedanjo raven pokojnin tudi v prihodnjih letih in desetletjih. Imamo izbiro, ali sprejmemo pokojninsko reformo ali pa bodo pokojnine nižje, je izpostavil.

V zdravstvu varčevanje ne bo potrebno
Po besedah ministra za zdravje Dorijana Marušiča v zdravstvu varčevalni ukrepi ne bi bili potrebni in ne bi bilo treba zmanjšati dostopnosti do zdravstvenih storitev.

Svetlik postaja "minister za zastraševanje ljudi"
"Dokončno se je potrdila teza, da minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik postaja minister za zastraševanje ljudi," pa se je na ministrove navedbe, da bi neposredni stroški padca pokojninske reforme presegali 300 milijonov evrov, odzval sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Milan Utroša.

Utroša je še pojasnil, da je Svetlik ljudi iz odločanja o pokojninski reformi želel izločiti že v prvi fazi referendumskih aktivnosti, ko so se obrnili na ustavno sodišče. Potem ko ustavni sodniki niso prepovedali referenduma o reformi, je Svetlik po Utroševih besedah ubral drugo taktiko, in sicer zastraševanje ljudi. Pri tem se je osredotočil na dve ciljni skupini, je nadaljeval sekretar ZSSS.

Svetlik sklenil pakt z upokojenci
Po navedbah Utroše je minister tako "sklenil pakt z zvezo društev upokojencev", in sicer v tem, da je treba upokojence zastrašiti, da bodo njihove pokojnine nižje. Prav tako naj bi Svetlik želel prestrašiti zaposlene v javnem sektorju, češ da bi zavrnitev pokojninske reforme povzročila "veliko luknjo" v javnih financah, je še menil Utroša.

Spomnil je tudi na izjavo pravosodnega ministra Aleša Zalarja, da bodo v primeru padca pokojninske reforme pokojnine nižje. Kot je komentiral Utroša, pravni red države tega ne dopušča.

Da je današnja napoved ministra Svetlika "grožnja slovenskim državljanom, ki so na robu preživetja", je menil tudi izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko. Svetliku je očital tudi, da gre raje na srečanje Združenja Manager kot v tovarno, "kjer delavci že več mesecev niso dobili plače".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.