Slovenija
925 ogledov

Če pozabite oddati obrazec, vas lahko doleti 2000 evrov kazni

eDavki DURS
Samostojni podjetniki, ki niso zavezanci za DDV, a poslujejo s tujino, morajo vsak mesec oddati obrazec, na katerem je razviden obračun DDV-ja. V kolikor na to pozabijo, jih lahko doleti kazen v višini najmanj 2000 evrov.

Samostojni podjetniki, ki niso zavezanci za DDV in poslujejo s tujino, morajo za potrebe poslovanja s tujino pridobiti identifikacijsko številko za DDV. Zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV morajo podati tisti zavezanci, katerih poslovanje s tujino presega 10.000 evrov. "Za navedene transakcije pa so nato ti davčni zavezanci dolžni obračunavati DDV (od prejetih storitev in prejetega blaga iz tujine), o opravljenih storitvah, od katerih mora DDV obračunati prejemnik storitve – davčni zavezanec iz druge države članice, pa morajo poročati v rekapitulacijskem poročilu," pojasnjujejo na Finančni upravi RS (FURS).

Za potrebe poslovanja v Sloveniji samostojni podjetniki, ki niso zavezanci za DDV, ne obračunavajo DDV, prav tako pa nimajo pravice do odbitka DDV. To se spremeni, v primeru da presežejo limit 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecev. 

Obračun DDV je treba oddati, tudi če za obdobje za katero zavezanec oddaja obračun, ni dolžan plačati davka. "Davčni zavezanci morajo v skladu z 88. členom ZDDV-1 predložiti obračun DDV davčnemu organu do zadnjega delovnega dne naslednjega meseca po poteku davčnega obdobja. Davčni zavezanec mora predložiti obračun DDV ne glede na to, ali je za davčno obdobje, za katero predloži obračun, dolžan plačati DDV," opozarjajo na FURS-u. 

Globe se začnejo pri 2.000 evrih 

"Na podlagi 8. točke prvega odstavka 141. člena ZDDV-1 se z globo od 2.000 do 125.000 eurov kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če ne predloži ali ne predloži na predpisan način oziroma v predpisanih rokih obračuna DDV oziroma v obračunu DDV ne izkaže predpisanih podatkov," pravijo na FURS. 

Opozarjajo jih telefonsko in pisno

FURS davčne zavezance, ki ne predložijo obračuna DDV poziva telefonsko oziroma pisno po redni pošti. Vročanje vabil za nepredložene obračune DDV se namreč še ne izvaja elektronsko.

Ko se bodo ti dokumetni vročali elektronsko, bo moral zavezanec elektronsko podpisati vročilnico, šele potem bo lahko prevzel dokument. Dokumenti se bodo šteli za vročene tudi, če v roku 15 dni od vložitve zavezanec dokumenta ne prevzame. 

Ko finančna uprava pripravi dokument za vročanje, ga naloži v zavezančev portal v eDavkih, hkrati se mu v eDavke posreduje tudi informativno sporočilo o elektronsko odloženem dokumentu. V koliko zavezanec posreduje elektronski naslov, posreduje jih lahko tudi več, se informacija posreduje tudi na ta naslov. 

Komentarjev 5
  • erikkk 10:57 15.maj 2016.

    žal je tako da bomo iz leta v leto živeli ob vse več groženj s strani ...zame je to diktatura nad državljani s strani vlade

  • matermila 08:40 15.maj 2016.

    Ja najnovejši bo registracija biciklov s pomožnim motorjem,ker so baje prehitri za naše policaje.Naslednje leto lahko pričakujemo obrazec,da bomo vanj vpisovali količino nasranega blata in urina-davek za onesnaženje okolja,pa davek na izdihan zrak,pa še kaj se bo našlo.Deževnico so ponekod ...prikaži več že obdavčili,kot da smo sami krivi da dežuje.Bemti tako državo.

  • evelux 22:21 14.maj 2016.

    Pa kaj v tej glupi sloveniji še znajo kaj druga kot samo kazni grozit o kaznih vsaka druga beseda iz fursa dursa je kaznovanje dobesedno samo grožnje pa to ja ni normalno edino najboljše odit iz slovenije