Slovenija
127 ogledov

Če rilček ostane v telesu, se okužba ne širi

klop Shutterstock
Cene odmerkov cepiv proti klopnemu meningitisu niso enotne, najcenejše je cepljenje v novomeškem zavodu za zdravstveno varstvo. Povečanega števila klopov strokovnjak Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije ni opazil.

Čeprav je priporočljivo, da se proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) cepite že pozimi, za to še ni prepozno. Prav zaradi tega smo nekaj naključno izbranih zdravstvenih zavodov povprašali, koliko bi morali odšteti za en odmerek cepiva.

Cepljenje proti KME je najcenejše v Zavodu za zdravstveno varstvo (ZZV) Novo mesto. Cena za en odmerek cepiva je 31 evrov.

V ZZV Ljubljana boste za odmerek cepiva odšteli štiri evre manj kot v zdravstvenem domu Ljubljana. Odrasli boste v ZZV odšteli 32 evrov, otroci 31. Slednji pa imajo še 10 odstotni popust na odmerek.

Je pa cepljenje za otroke najcenejše v ZZV Koper, in sicer 30 evrov, odrasli boste odšteli 5 evrov več.

V ZZV Maribor cepljenja proti KME stane 35 evrov, v Zdravstvenem domu dr. A. Drolca Maribor pa dva in pol evra manj. Za cepivo za otroke boste tu odšteli 32 evrov.

Povprečna prekuženost je nekaj nad 10 odstotki

Pa je res okužen vsak drugi klop? "Ne drži. Povprečna prekuženost klopov v Sloveniji z borelijami je nekaj nad 10 odstotki. Najbolj prekužena območja pa okrog 20 odstotkov. Podobno je s klopnim meningitisom," pojasnjuje Tomi Trilar, vodja kustodiata za nevretenčarje iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

Sogovornika pa smo povprašali tudi, ali držijo navedbe, da če klopa odstranimo in v telesu ostane njegova glava, potem se potencialna okužba s klopnim meningitisom in boreliozo ne širi naprej v telo.

"To je res. Ko klopa poskušamo izvleči iz kože in če smo pregrobi se ponavadi odlomi rilček (ne glava), ki ostane v koži kot trska in ne predstavlja nevarnosti za prenos okužbe," odgovarja Triler, ki povečanega števila klopov sicer ni opazil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.