Slovenija
16 ogledov

"Če se lahko, naj se izterja!"

Če se lahko, je prav, da se davek izterja, pravi davčni strokovnjak Darko Končan Žurnal24 main
Davek na nepremičnine. Odpis ne bo mogoč, predvideva osnutek zakona.
Vlog manj, odpisov dvakrat več
Podatki. Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga bo davek na nepremičnine nadomestil, je bilo mogoče odpisati. Letos so na Davčni upravi RS v prvega pol leta dobili 239 vlog, kar je 20 manj kot lani, odobrili pa so jih 156 (lani 86) v skupnem znesku 32 tisoč evrov, kar je dvakrat več kot lani.

Po elektronski pošti kroži sporočilo, ki ogorčeno opozarja, da država davka na nepremičnine ne bo odpisala, niti če bi plačilo ogrozilo preživljanje davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov. Tako določa osnutek zakona.

Odpis bi bil neumnost
“Odpis, dokler ima nekdo premoženje, nima smisla. Kdo bi sicer plačeval davke in druge obveznosti? Davek je obveznost, ki ni plačana; logično je, da se izterja. Vseeno je, ali gre za davek ali osebno terjatev,” je prepričan davčni strokovnjak Darko Končan. “Če ima nekdo premoženje v višini pol milijona evrov, dolžan pa je deset evrov in jih ne more plačati, greš v izvršbo. Seveda sodišče ne bo prodalo pol milijona evrov vredne nepremičnine, ampak morda star hladilnik za 50 evrov,” je ilustriral.

Podobno so povedali na ministrstvu za finance, kjer so opozorili, da je zakon v koalicijskem usklajevanju in se lahko še spremeni. “Davek na nepremičnine bremeni nepremičnino in lastnik te ima premoženje, na primer stanovanje, iz katerega lahko poplača davčni dolg te nepremičnine, čeprav je postal nelikviden, ker je izgubil običajne prihodke,” so pojasnili, zakaj odpis tega davka ne bi bil smiseln.

Odpis pod strogimi pogoji
Pri drugih davkih – z izjemo akontacije dohodnine – je odpis mogoč, vendar le “če obveznosti ni mogoče delno ali v celoti plačati iz dohodkov ali premoženja in prihrankov davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov”, kot določa pravilnik o izvajanju zakona o davčnem postopku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.