Slovenija
27 ogledov

Če služba slabo vpliva na zdravje, novih pogodb ne bo

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Ministrstvo za obrambo odgovarja na očitke sindikata, da bo zaradi poostrenih zakonskih meril 500 vojakov ostalo brez služb. Na ministrstvu pravijo, da skrbijo za svoje zaposlene in njihovo zdravje, zato so ubrali individualni pristop. "O odpuščanju ni bilo govora," pravijo.

Sindikat ministrstva za obrambo je pred dnevi zgroženo sporočil, da so zaradi varčevalnih ukrepov ministra za obrambo vojaške osebe postavljene v bistveno manj ugoden položaj od drugih javnih uslužbencev. Prepričani so tudi, da bodo vojaki zaradi poostrenih pogojev ostali brez služb.

"Varčevanje zahteva vlada"

Na ministrstvu pojasnjujejo, da se prilagajo skupnemu kadrovskemu načrtu organov javne uprave za leti 2013 in 2014, ki  predvideva petodstotno znižanje števila zaposlenih. "Slovenska vojska naj bi tako v navedenih letih štela 7109 pripadnikov stalne sestave. Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska bosta kadrovski načrt usklajevala kot dinamično kategorijo, kar pomeni, da se ohrani ciljno številčno stanje, in sicer do 7600 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja.

Nove zaposlitve bodo, a ne bodo odpuščali

Pojasnjujejo tudi, da je minister za obrambo Aleš Hojs "vojski izdal usmeritve o dopolnjevanju številčnega stanja tudi z novimi zaposlitvami, skladno s finančnimi možnostmi sprejetega proračuna, nikoli pa ni bilo govora o kakršnem koli odpuščanju." Skladno z zakonom je zaposlitev v vojski zaposlitev za določen čas, po preteku pogodbe pa se odloča, ali se bo posamezniku pogodba podaljšala. Pri tem se preverja izpolnjevanje vseh zakonskih pogojev za delo v vojski.

Na ministrstvu se jim ne zdi primerno, da bi popolnoma prenehali zaposlovati nove pripadnike, saj bi to strukturna neskladja po njihovem še povečalo. "Tako smo se v SV odločili, da bomo pri podaljševanju pogodb zavzeli individualni pristop in preučili primernost vsakega pripadnika, ki se mu pogodba izteče, za nadaljnje opravljanje vojaške službe. Tak pristop zahteva veliko podatkov, ki se na nanašajo na posameznega pripadnika. Le tako se lahko doseže objektivnost odločanja o tem, ali pogodbo podaljšati," pa odgovarjajo na očitke sindikata, da se je zaradi varčevalnih ukrepov minister odločili zakonska merila neupravičeno zaostriti in vnovič vojaške osebe postaviti v bistveno manj ugoden položaj od drugih javnih uslužbencev.

Tukaj na ministrstvu dodajajo, da največji poudarek pri odločanju o podaljševanju pogodb o zaposlitvi dajejo mnenju pripadnikovih nadrejenih, službeni oceni in oceni gibalnih sposobnosti. "Psihofizična pripravljenost pripadnikov je zelo pomembna za opravljanje vojaške službe, zaradi česar dajemo velik pomen tudi oceni gibalnih sposobnosti", še pravijo na ministrstvu in zavračajo očitke, da minister ne spoštuje narave dela vojaških oseb in jim z novimi pogoji sporoča, da ne smejo zboleti.

"V Slovenski vojski bomo v prihodnje namenili še več pozornosti varovanju zdravja zaposlenih in v zvezi s tem preventivnim zdravstvenim pregledom, s katerimi želimo pravočasno izključiti dejavnike tveganj za zdravje zaposlenih. Dolgotrajno opravljanje vojaške službe lahko zlasti pri vojakih pusti marsikatero negativno posledico, ki se lahko pokaže na zdravju šele pozneje, ko oseba ne opravlja več vojaške službe. Po našem mnenju je za pripadnike bolje, da se jim pogodba o zaposlitvi ne podaljša, če vojaška služba negativno vpliva na njihovo zdravje," pravijo na ministrstvu, kjer so prepričani, da bo omenjeni kriterij prispeval k dvigu profesionalne kakovosti in skrbi posameznika za osebno pripravljenost za nadaljevanje pogodbe za delo v Slovenski vojski.

"Sistemizacija je nekaj običajnega"

Sindikat se je spraševal, ali minister namenoma uničuje SV in na prisilen način izvaja demilitarizacijo obrambnega sistema. Pozvali so ga, naj takoj preneha z enoumjem, prekliče opisane zaostrene kriterije, pristopi k socialnemu dialogu in začne upoštevati njihove predlagane ukrepe. Ne strinjajo se, da minister po njihovem nenehno spreminja sistemizacijo delovnih mest v upravnem delu, "pri čemer je v svojem kabinetu povečal število zaposlenih za šest in neupravičeno dvignil osnovne plače na način, da je zahtevnost delovnega mesta dvignil v nazivu in osnovni plači tudi za štiri plačne razrede."

Na ministrstvu pojasnjujejo, da se sistemizacija sproti prilagaja organiziranosti ministrstva in nalogam, ki jih opravljajo zaposleni. "Občasno zato prihaja do sprememb sistemizacije, kar ni nič nenavadnega, temveč nujno potrebno, da se ta uskladi z dejansko organizacijo MO. V zadnjem času smo na ministrstvu opravili manjše spremembe sistemizacije, ki v večini primerov tudi nimajo finančnih posledic," pravijo.

Zavračajo tudi očitke, da je minister v svojem kabinetu povečal število zaposlenih za šest oseb. "Gre namreč za sklep vlade, po katerem lahko vsak minister v svojem kabinetu za čas trajanja mandata zaposli šest javnih uslužbencev, ki jim zaupa. Ti z njegovim odhodom tudi izgubijo zaposlitev, saj niso zaposleni za nedoločen čas. Zaposlene, vezane na osebno zaupanje funkcionarja, imajo ministri v vsakokratni vladi, saj to dopušča Zakon o javnih uslužbencih. Minister Aleš Hojs ni izkoristil možnosti tovrstne zaposlitve šestih oseb, temveč je za čas svojega mandata zaposlil le tri javne uslužbence (enega izmed njih zgolj 20-odstotno). Očitki o povečevanju števila zaposlenih so zato neupravičeni, prav tako tudi očitki o neupravičenem dvigovanju osnovnih plač za štiri plačne razrede, saj se to v mandatu ministra Aleša Hojsa ne dogaja."

Komentarjev 1
  • dragec 13:02 26.december 2012.

    Ali vi Hojsu verjamete? Jaz ne. Drugo leto se predvideva zmanjšanje ljudstva za še 10%. To so zahteve EU in tudi plače se bodo zmnjšale za toliko! To je dejstvo!!!