Slovenija
23 ogledov

"Če snemajo, je to kaznivo"

Slovenija 14.10.12, maribor, radarji, avtomatska detekcija hitrosti vozil na cel Katarina Pernat
Na MOM trdijo, da ne delujejo. Kako so jih izklopili, ne pojasnijo.

"Na redarstvu nikoli nismo imeli gumba, s katerim bi lahko prižgali ali ugasnili radarje. Ko smo projekt zagnali, je radarje vklopil informatik podjetja Iskra Sistemi, tega nismo počeli sami," je pojasnil Mitja Senekovič, do nedavnega pooblaščenec direktorja za prekrškovne postopke pri mestnem redarstvu v Mariboru. Na vprašanje, ali radarji res ne delujejo več, je odvrnil, da "tega podatka nima".

Vir blizu Mestne občine Maribor (MOM) nam je namreč povedal, da radarji niso izklopljeni, "kljub nasprotnim zagotovilom župana".

"Radarji so izklopljeni in to je dejstvo. Kako so jih izklopili, ne vem, vendar redarska služba ne ugotavlja več prekrškov, in to je najpomembneje," pa je včeraj pojasnil Bartolo Lampret, tiskovni predstavnik župana Andreja Fištravca.

Izklop na strežniku

"Kolikor vem, je izklop radarjev mogoč le, če se na naslovu MOM onemogoči strežnik, ki je bil temu namenjen. Ali ima tudi podjetje Iskra Sistemi kak dodaten server, kjer bi se shranjevali podatki, pa ne vem," je pojasnil Senekovič. "Če ga imajo in snemajo naprej, je to kaznivo. Dvomim, da bi si to upali privoščiti," je dodal.

Poklicali smo tudi Dušana Šešoka, prvega moža podjetja Iskra Sistemi, ki pa nam na vprašanje o izklopu ni utegnil odgovoriti, ker je po besedah njegove poslovne sekretarke, "ves dan sestankoval".

Tožba. Spomnimo, župan je v petek pojasnil, da so radarji izklopljeni in da še preučujejo pravna sredstva glede pogodbe z Iskro Sistemi. Prepričan je, da morajo radarji iz Maribora. Dušan Šešok je dal MOM priložnost, da se za sedem milijonov evrov poravnajo do 31. maja, napoveduje pa tožbo v višini več kot 760 milijonov evrov.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 19:43 24.april 2013.

    Ja ti pol verjetno ne razumeš tistega štosa , ko in kako je polcaj šel v SP-jevce .

  • Žurnalček 19:42 24.april 2013.

    A v Elektro Maribor ne znajo elektriko ven flikent ? Radarji kot privatna lastnina, nimajo kaj iskati na cestišču in so zato črna gradnja.

  • saramara 16:48 23.april 2013.

    In kaj je zdaj direktor Iskre kriv? Iskra je samo dobila narocilo od MOMa, le-to izvrsila in konec.