Slovenija
2490 ogledov

Če so dacarji na vas pozabili ...

Dohodnina Aleksandar Lukić
Če so na finančni upravi na vas pozabili in vam niso poslali informativnega izračuna dohodnine, a ste lani služili v Evropski uniji, potem imate še slaba dva tedna, da oddate dohodninsko napoved.

V tem tednu so informativni izračun dohodnine, ki jih sestavlja Finančna uprava Republike Slovenije, prejeli še zadnji zavezanci.

Če so na vas slučajno pozabili in do 15. junija 2017 na dom niste prejel informativnega izračuna dohodnine, čeprav ste imeli v letu 2016 dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino, morate dohodninsko napoved vložiti sami. Rok se izteče 31. julija 2017, ne glede na višino prejetega dohodka. Napoved vloži na finančnem uradu, v katerem je v času vložitve napovedi vpisan v davčni register. Obrazec za odmero dohodnine je dostopen na vseh finančnih uradih in na spletni strani Finančne uprave RS. Napoved pa je mogoče poslati tudi portala eDavki, za kar potrebujete digitalno potrdilo.

Tudi če ste informativni izračun prejeli, niste še povsem varni. Če pa se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, torej ocenijo, da je dejansko stanje takšno, kot je navedeno na informativnem izračunu dohodnine, jim ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Če tega ne naredijo, storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

 Davčni organ za zavezanca za vložitev napoved i za odmero dohodnine sestavi informativni izračun dohodnine na podlagi podatkov, s katerimi razpolaga na podlagi uradnih evidenc, in podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki so jih Finančni upravi RS do 6. februarja 2017 posredovali izplačevalci in zavezanci.

Finančna uprava RS

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.