Slovenija
570 ogledov

Če sosed ne dovoli, je lahko dražje

slovenija 15.01.13, elektrika, elektricna energija, daljnovod, foto: Anze Petkov Anže Petkovšek
Elektrika. Če sosed ovira pokablitev, je lahko poseg dražji – bodisi za distributerja bodisi za investitorja.

"Z elektrodistribucijskim podjetjem sem se zaradi obnove hiše dogovoril, da svoj električni priključek s strehe spravim na zunanjost fasade, do tja pa mora kabel priti pod zemljo. Ker je vsa elektrika v naselju speljana tudi po zraku, bi radi skupaj z nami vkopali še priključek dveh sosedov, a ta dva nimata denarja za investicijo, zato se s kablitvijo ne strinjata," nam je svoj primer opisal bralec. Elektrodistribucijsko podjetje bo tako moralo najti alternativno rešitev, ki bo zelo verjetno tudi dražja.

Stroški lahko deljeni

Pri Elektro Maribor so potrdili, da se takšne stvari dogajajo. "V tem primeru se je treba tem zemljiščem izogniti in poiskati nove trase za nadomestni kablovod," pojasnjujejo. Zato pa lahko pride do višjih stroškov. In na koga ti padejo?

Ob širitvi omrežja na podlagi interesa vlagatelja mora ta izvesti gradbena dela in zagotoviti služnost v korist elektropodjetja, to pa zagotovi elektromaterial in montažo. Če gre za obnovo ali ojačitev obstoječega omrežja, pa je vse strošek distributerja.

Prisiliti ga ne morejo

"Takšni primeri se dogajajo, rešujemo vsakega posebej. Če se lastniki s posegi na njihovih zemljiščih ne strinjajo, jih ne moremo prisiliti. Si pa prizadevamo, da najdemo soglasje oziroma čimboljšo rešitev za vse odjemalce," pravijo pri Elektru Gorenjska. Če dobro sodelujejo z lastniki, to pomeni hitrejšo izvedbo načrtovanih obnov.

"Ob nestrinjanju sosedov ali drugih prizadetih strank poskusimo z investitorjem najti drugo, ustreznejšo rešitev," pravijo pri Elektru Primorska, kjer so taki primeri redki.

Načrt razvoja pa tudi žled

Kdaj in katero infrastrukturo je treba zgraditi, je opredeljeno v desetletnem nacionalnem načrtu, ki ga novelirajo na dve leti. "V podzemni izvedbi gradimo praktično vse nove srednjenapetostne in nizkonapetostne vode v urbanih področjih pa tudi na podeželju. Manjše nadomestitve nadzemnih vodov pa na območjih občinskih podrobnih prostorskih načrtov, kjer del stroškov krijejo investitorji objektov ali občina," pojasnjujejo pri Elektru 
Maribor.

Za nadomestitve nadzemnih vodov s podzemnimi se odločajo tudi, kadar so ti pogosto izpostavljeni padcem dreves, vetru, snegu ali žledu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.