Slovenija
6155 ogledov

Če ste dobili tako odločbo, se pritožite

moški dokumenti odločba računalnik
Komur je CSD pri izračunu letnih pravic upošteval covidne dodatke k plači, naj se pritoži

Osebe, ki so od centra za socialno delo (CSD) prejele odločbo o letnih pravicah iz javnih sredstev, v kateri se je covidne dodatke k plači za delo v tveganih razmerah upoštevalo v davčno osnovo in posledično pri izračunu letnih pravic, naj na CSD podajo ugovor zoper informativni izračun oz. pritožbo zoper odločbo, poziva ministrstvo za delo.

Po navedbah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je Finančna uprava RS (Furs) podala pojasnilo, da so delodajalci poročali podatke na Furs, ta pa naj bi dodatke za delo v rizičnih razmerah izvzel pri letni odmeri dohodnine. Tako posledično ne bi bili vključeni v dohodke, ki jih Furs izmenjuje z drugimi organi. V avgustu pa se je zgodila napaka, saj so centri za socialno delo od Fursa prejemali tudi te podatke, so za STA navedli na ministrstvu.

Kot so zagotovili, so o napaki nemudoma obvestili Furs, ki se je takoj lotil reševanja problema in nadgradil svoj informacijski sistem. Centri tako od 13. septembra dalje pridobivajo pravilne podatke od Fursa, torej brez dodatkov za delo v rizičnih razmerah.

Kaj storiti, če je vaša odločba napačna?

Stranke z napako v odločbi naj ugovor oz. pritožbo oddajo v 36 dneh od dneva odpreme informativnega izračuna oz. odločbe. Rok 36 dni je določen, ker se za vročeno šteje 21 dni od dneva odpreme, rok za ugovor oz. pritožbo pa je 15 dni.

Stranka mora ugovoru oz. pritožbi priložiti potrdilo delodajalca, da ta sodi v mrežo javne službe na področju socialnega varstva oziroma med nekatere druge delodajalce, navedene v protikoronski zakonodaji.

Stranka mora dodati tudi delodajalčevo potrdilo, da jim je izplačal covidni dodatek k plači, ki se ne všteva v osnovo za dohodnino. Razvidna mora biti tudi višina dodatka v neto znesku. Center za socialno delo bo nato o priznani pravici odločil na novo.

Pri mesečnih pravicah se dodatki upoštevajo

Medtem ko se covidni dodatki k plači za delo v tveganih razmerah ne upoštevajo pri ugotavljanju dohodka pri letnih pravicah, kot sta denimo otroški dodatek in državna štipendija, pa se pri mesečnih pravicah upoštevajo. Pri mesečnih pravicah se namreč upoštevajo vsi dohodki po zakonu, ki ureja dohodnine, ne glede na to, ali so oproščeni plačila dohodnine ali ne, so pojasnili na ministrstvu.

V CSD Ljubljana ocenjujejo, da so se dodatki za delo v času epidemije covida-19 upoštevali pri nekaj manj kot 20 odstotkih upravičencev. Strankam so že izdali nove odločbe, je za STA navedla direktorica centra Anja Osojnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • DasAuto 01:15 06.oktober 2021.

    Pa saj človek ne ve več, kaj naj si misli. V digitalni dobi, ko imajo več podatkov o nas kot jih imamo mi sami, se še vedno take stvari dogajajo... Po drugi strani se mi zdi pa nepošteno, da so ...prikaži več ti dodatki izvzeti, saj je pač tudi to en del zaslužka, čeprav v ''izrednih'' razmerah. Če lahko pri otroških dodatkih upoštevajo račune otrok, katere polni ožja družina z že obdavčenim denarjem, čeprav so sami še premladi, da bi sploh lahko delali in kaj zaslužili, naj pa še te dodatke upoštevajo.