Slovenija
27253 ogledov

Če ste v nedeljo šli na volišče, so o vas zbrali tudi naslednje podatke

referendum, volišče, volilna skrinjica Žurnal24 main
Prve predsedniške volitve na katerih je DVK zbirala tudi statistične podatke volilcev, ki so prišli na volišče.

Marsikdo, ki se je v nedeljo odpravil na volišče, ni niti opazil, da so volilni odbori beležile tudi druge podatke, ne zgolj tega, da je volilec glasoval. "Zbirali smo statistične podatke, spol in starost volilca, na podlagi katerega smo ga uvrstili v eno od štirih kategorij," pojasnjuje direktor državne volilne komisije Dušan Vučko. Zbrane podatke bodo s pomočjo pripomočkov, ki so jih pripravili na ministrstvu za notranje zadeve, bodo statistično obdelali in nato javno objavili. Taki podatki bodo, kot pravi Vučko, v pomoč analitikom, strankam in študentom. 

Dušan Vučko  | Avtor: Dejan Mijović Dejan Mijović

"Doslej smo govorili bolj ali manj na pamet"

"Doslej smo imeli določene podatke, katera starostna skupina se volitev najmanj udeležuje, ali gre pretežno za ženske ali moške, le na podlagi projekcij, zdaj bomo imeli konkretne podatke. Seveda so možna manjša odstopanja, vendar gre za podatke, na podlagi katerih bodo tisti, ki jih to mora skrbeti, lahko naredili konkretno analizo nizke volilne udeležbe. Zdaj bomo natančno vedeli, kdo se res udeležujejo volitev, dobili bomo uporabne podatke, doslej smo govorili bolj ali manj na pamet," pravi Vučko. 

Predsedniške volitve 2017 Slovenija Tu Šarec Pahorju najbolj diha za ovratnik

Zbiranje statističnih podatkov je potekalo drugič. Prvič so podatke zbirali na zadnjem referendumu o drugem tiru, vendar še niso analizirani. Kot pojasnjuje direktor, gre za njegovo idejo, ki jo je DVK po razpravi sprejel, pravna podlaga za zbiranje statističnih podatkov pa je po njegovih besedah v 37. členu Zakona o volitvah v državni zbor, ki govori o nalogah DVK. DVK je za zbiranje podatkov ridobil tudi mnenje informacijske pooblaščenke. 

Dodatno delo volilnih odborov 

referendum, volišče, volilna skrinjica | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Statistične podatke zbirajo le na voliščih v Sloveniji, ne pa na voliščih v tujini. "Na volilnih odborih so se sicer nekoliko pritoževali, da imajo dodatno delo," pravi Vučko, ki zagotavlja, da zbiranje podatkov na voliščih in njihova analiza volitev ne bo podražila. Kdaj natančno naj bi bile analize objavljene, še ni znano, Vučko pa pravi, da si bo prizadeval, da bi bile pripravljene še pred drugim krogom predsedniških volitev, ki bo 12. novembra 2017. 

Volitve 2017 Obvestilo Predsedniške volitve Slovenija "Tega obvestila ne smete vreči stran!"

Vučko: izplačilo je treba povišati

V volilnih odborih na voliščih je bilo v nedeljo več kot 18 tisoč ljudi. Člane volilnih odborov predlagalo politične stranke, člani volilnih odborov morajo imeti stalno prebivališče v kraju, kjer je volišče.  Za vsako volišče mora okrajna volilna komisija imenovati šest članov volilnega odbora, predsednika in njegovega namestnika ter dva člana in njuna namestnika. Člani volilnih odborov morajo najprej na izobraževanje, sestati se morajo dan pred volitvami in poskrbeti za delo na volišču, kjer skrbijo za red in izdajajo glasovnice ter ugotavljajo volilno udeležbo. Po zaprtju volišča ugotavljajo tudi volilni rezultati. Člani odbora za svoje delo prejmejo 45 evrov, predsednik odbora pa 52 evrov. "To je za vse naloge, ki jih imajo, po mojem mnenju premalo, zato bom predlagal povišanje izplačila na najmanj 60 evrov," še pravi direktor DVK Dušan Vučko. 

 

 

 

Komentarjev 16
  • francl12 18:38 24.oktober 2017.

    volilni odbor bi moral delati volantersko! Zdaj bi jim pa višali, ker zraven pridejo samo občinski priskledniki in tisti s poznanstvom...banda pokvarjena lopovska!

  • Kmodri 18:16 24.oktober 2017.

    Zakaj pa nas niso o tem informirali, da damo privolitev? Kje imajo pravno podlago? Če bi to vedel sploh ne bi šel na volitve. Naslednjo nedeljo me ne bo.

  • letalec 16:06 24.oktober 2017.

    Koliko bomo dobili mi, volivci za glasovanje???