Slovenija
4184 ogledov

Če tega še niste storili, imate še nekaj dni časa

prenosni računalnik Profimedia
Nekateri še vedno zmotno mislijo, da to pomeni klasično donacijo ... V resnici gre le za možnost, da odstotek dohodnine namenite nekomu po lastni izbiri.

Kot pojasnjujejo na Finančni upravi RS, davčni zavezanec rezident lahko zahteva, da se do 1 odstotek dohodnine, odmerjene po zakonu o dohodnini od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje upravičencev do donacij. To so nevladne organizacije, politične stranke, reprezentativni sindikati, registrirane cerkve in druge verske skupnosti in šolskih skladov ali skladov vrtcev.

"Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni do odstotka dohodnine, zaokrožen na desetinko odstotka, pri čemer skupno namenjen odstotek več upravičencem ne sme presegati enega odstotka odmerjene dohodnine. To pomeni, da lahko davčni zavezanec posameznemu upravičencu nameni 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %,… ali 1 % dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 1 % dohodnine," opisujejo. 

Davčni zavezanec lahko enemu ali več upravičencem s seznama nameni:
    • posameznemu upravičencu lahko nameni odstotek dohodnine, zaokrožen na desetinko odstotka, pri čemer skupno namenjen odstotek več upravičencem ne sme presegati 1 % odmerjene dohodnine in
    • posameznemu šolskemu skladu lahko nameni največ 0,3 % odmerjene dohodnine, zaokrožen na desetinko odstotka, pri čimer odstotek namenitve upravičencem in skladom ne sme preseči enega odstotka. 

To pomeni, da lahko davčni zavezanec posameznemu upravičencu nameni 0,1 %, 0,2 %, 0,3 %,… ali 1 % oziroma šolskemu skladu ali skladu vrtca 0,1 %, 0,2 % ali 0,3 %. Skupni seštevek vseh namenitev ne sme presegati 1 % odmerjene dohodnine.

Dodajajo, da davčni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Obrazec za namenitev dela dohodnine lahko zavezanec odda:
    • elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki,
    • osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu.

Zakaj bodo sredstva uporabili pri ZPM Ljubljana Moste - Polje?

"Bliža se konec leta, z njim pa tudi še zadnja možnost, da svoj odstotek dohodnine namenite poljubni nevladni organizaciji. Na ZPM Ljubljana Moste-Polje bomo tudi letos zelo veseli vašega odstotka, saj bomo tako lahko še naprej kvalitetno izvajali vse naše programe in prostočasne dejavnosti ter z njimi razveseljevali otroke, mladostnike in družine v stiski," so nam sporočili. 

S sredstvi dohodnine bodo pokrili tudi stroške obratovanja in vzdrževanja Večgeneracijskega centra v Ljubljani in na Vrhniki, ter skladišča, v katerem trenutno najbolj potrebujejo osnovne prehranske in higienske izdelke: "Sredstva bodo dobrodošla za nakup manjkajočih izdelkov v skladišču za nemoteno razdeljevanje prehranskih in higienskih paketov družinam."  

Počitniška domova, kjer z nami letujejo tudi socialno ogroženi otroci in otroci z zdravstvenim predlogom zdravnika, bomo s prejetimi sredstvi osvežili in na novo opremili. Tako bodo letovanja zanje še bolj prijetna, zelo se že veselimo naslednjega leta in otroških nasmehov, ko bodo zagledali novosti v osveženih prostorih.

ZPM Ljubljana Moste - Polje

Še naprej bodo lahko nemoteno izvajali brezplačno pravno in psihosocialno pomoč, ki ju kot del celostne obravnave nudijo otrokom, mladostnikom in družinam vključenim v humanitarne programe. "Vsako leto s sredstvi dohodnine krijemo tudi stroške zunanje finančne revizije in izobraževanj strokovnih sodelavcev in spremljevalcev otrok na taborih in letovanjih. Ta pripomorejo k še večji strokovnosti pri našem delu z otroki, mladostniki in družinami," opisujejo. 

"Del dohodnine za donacije lahko namenite poljubni organizaciji kadarkoli v letu in za vas to ne predstavlja nobenega stroška. Če izpolnite obrazec, pa gredo sredstva neposredno organizaciji, ki ste jo izbrali sami," opisujejo. 

Če bi želeli podariti svoj odstotek ZPM Ljubljana Moste-Polje, najdete obrazec za pošiljanje po navadni pošti TUKAJ: https://www.zpmmoste.net/wp-content/uploads/2021/01/Obrazec-za-dohodnino_2020_1.pdf

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:08 24.december 2023.

    Znanec prostovoljni gasilec me je opozoril na zaupanje v dobrodelnost med ljudmi . Prejšnja leta smo obiskovali stanovalce jim podarjali koledarje ter izmenjali dobre želje za novo leto .Letos so nas na hitro zavrnili ali nam še vrat niso odprli ...prikaži veči ! Pravi, da so ljudje bili jezni zaradi populizma gasilcev in zlorabe v politične namene kot je bilo februarja letos pred parlamentom.