Slovenija
27631 ogledov

'Če to drži, na vladi niso le šlampasti, pač pa nesposobni!'

Miro Cerar Saša Despot
Afera in njene sestavine: Neizplačane nagrade, organizatorji tekmovanja, ki so tudi svetovalci zmagovalnemu podjetju, zmagovalci, ki niso upoštevali pravil tekmovanja, ter Miro Cerar, ki je sodeloval na podelitvi priznanj, slovenska vlada pa se zdaj želi od vsega ograditi.

Konec januarja, v času Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, je fundacija Future of Humanity pod vodstvom Melinde Woolf organiziralo hackaton Future Hack oziroma tekmovanje računalniški programerjev s področja veriženja blokov.

Del tekmovanja je potekal v Davosu, del v Sloveniji, nagradni sklad pa velikanski – pol milijona ameriških dolarjev (125 tisoč je bilo predvidenih za zmagovalca v Švici, 125 tisoč za zmagovalca v Sloveniji, za zmagovalce posameznih kategorij pa je bila predvidena nagrada po 25 tisoč dolarjev).

Zapletlo se je takoj po koncu tekmovanja, kjer je tekmovalo tudi osem slovenskih podjetij. Zmagovalca bi morali razglasiti 25. januarja, a je slovenski premier Miro Cerar takrat podelil le nagrado za najbolj inspirativen projekt.

Ker so organizatorji z razglasitvijo zavlačevali toliko časa, so se sodelujoča slovenska podjetja ustrašila, da gre za prevaro.

Zmagovalni projekt slovenskega dela tekmovanja so nato vendarle razglasili, a šele pred dvema tednoma. Zmagal je startup Cherr.io. Toda po naših podatkih denarne nagrade še vedno niso podeljene.

 | Avtor:

Državni sekretar Tadej Slapnik, ki je v Cerarjevem kabinetu zadolžen za spodbujanje tehnologije veriženja blokov, je organizatorje opozoril, da od njih pričakuje, da bodo nemudoma izpolnili obveznosti do sodelujočih podjetij in se jim za zaplete in zamudo pri realizaciji dogovorov tudi osebno opravičili.

"Mi smo se na tekmovanje prijavili tudi zato, ker je bila kot ena od partneric tekmovanja navedena slovenska vlada, o čemer priča njen logotip na spletni strani tekmovanja," poudarja Žiga Vrtačič iz inštituta Danes je nov dan, ki je na tekmovanju sodeloval.

Z Gregorčičeve odgovarjajo, da vlada ni bila soorganizator oziroma partner projekta. Sodelovanje predsednika vlade Mira Cerarja je bilo omejeno izključno na njegovo sodelovanje ob podelitvi nagrad v Davosu, kamor so ga organizatorji povabili.

"Vlada ni dala soglasja za uporabo logotipa na spletni strani organizatorjev hackatona, organizatorji vlade tudi niso zaprosili za uporabo logotipa," še poudarjajo na Gregorčičevi. Zakaj od organizatorjev potemtakem niso zahtevali, naj se s spletne strani odstrani, ne pojasnjujejo.

"Gre za nesposobnost pristojnih!"

"Sam ne vidim smisla v tem, da bi se vlada namenoma spustila v tako netransparentne posle. Mislim, da gre bolj za 'šlamparijo'. Če drži, da je bil logotip vlade uporabljen brez dovoljenja, pa tudi nesposobnost pristojnih," je oster Vrtačič.

Zapletov pa tu še ni konec. Na zmagovalca slovenskega dela tekmovanja namreč pada velika senca. "Pravila tekmovanja so določala, da udeleženci pri svojih rešitvah ne smejo uporabljati stare oz. že uporabljene programske kode. A prav to se je zgodilo," pravi Vrtačič in dodaja: "Ob pregledu kode smo našli več indicev, da je Cherr.io kršil pravila tekmovanja." Kot dokaz pa prilaga to fotografijo programske kode s časovnimi oznakami.

 | Avtor:

Poleg tega, vztraja Vrtačič, je zmagovalno kodo pisal samo en človek, ekipe ostalih sodelujočih so bile sestavljene iz več programerjev. "Če bi ta človek 48 ur brez prekinitve programiral, bi moral vsakih 15 sekund spisati eno vrstico kode. To je praktično nemogoče!" je zgrožen Vrtačič.

Za komentar na očitke in obtožbe smo prosili tudi ustanovitelje startupa Cherr.io, a nam na vprašanja niso odgovorili.

Glede na to, da vse nagrade še vedno niso bile izplačane, niti niso še razglašeni vsi dobitniki nagrad (ne ve se še, kdo je zmagovalec v posameznih kategorijah), nam je državni sekretar Slapar obljubil, da bo zadevo predal pristojnim organom, še trdi Vrtačič.

Z vlade pa odgovarjajo, da nimajo osnove za prijavo morebitnih nepravilnosti pristojnim organom, ker so po zagotovilih organizatorjev in zmagovalnih ekip iz Slovenije, postopki za izplačilo nagrad v teku.

Dodajajo še, da Republika Slovenija finančno ni bila udeležena pri oblikovanju nagrad in da so bile vse nagrade, tako glavna nagrada za Slovenijo kot tudi posebne nagrade v okviru posameznih ciljev, v pristojnosti organizatorja Future Hack, slovenski Noordung Hub pa je imel vlogo soorganizatorja in je skrbel za obveščanje potencialnih zainteresiranih prijaviteljev, koordinacijo aktivnosti v Sloveniji s slovenskimi ekipami in sodelovanje v žiriji v Davosu.

Organizatorki 'čudežno' postali svetovalki zmagovalcev

Tudi Nena Dokuzov, soorganizatorka slovenskega dela tekmovanja, sicer šefica Noordung Huba in direktorica državnega Noordung centra, ne razkriva, zakaj obljubljene nagrade še niso bile izplačane. "Za to vprašanje, prosim, kontaktirajte organizatorja," nam je odgovorila.

Organizatorka tekmovanja Melinda Woolf iz fundacije Future of Humanity molči.

Kot da nenavadnih zapletov v tej zgodbi ne bi bilo dovolj, slovenski udeleženci tekmovanja opozarjajo na še eno dejstvo, ki je po njihovem vse prej kot naključje.

Na spletni strani startupa Cherr.io sta se obe vpleteni gospe, tako Woolfova kot Dokuzova tik pred razglasitvijo rezultatov pojavili kot svetovalki slovenske družbe.

 | Avtor:

"Za gospo Wolf nisem vedela, jaz sem se s podjetjem Cherr.io o tem pogovarjala na Svetovnem forumu poslovnih angelov v Istanbulu 20. februarja 2018, ko sem jih kot najbolj inspirativen projekt iz Future Hacka iz Davosa, povabila, da predstavijo svoj projekt na tem forumu. S podjetjem Cherr.io pred tekmovanjem nisem sodelovala," se zagovarja Dokuzova.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar ovca
    ovca 10:35 12.marec 2018.

    Kdaj boste ovčke razumele, da je vseeno, kdo je na oblasti : tabeli, tardeči, ta zeleni, ta vijočlni, itd. Vsem je skupni imenovalec : NESPOSOBNOST! Očitno je to en izmed kriterijev za delo na vrhu črede. Žalostno.....

  • tudbognasvečnereši 19:56 11.marec 2018.

    In junija bodo slo ovce spet volile iste lopove. Srečno Butale.

  • buco321 18:31 11.marec 2018.

    Še zmeraj upam,da bomo dobili prvega PAMETNEGA, itd...politika v sloveniji.