Slovenija
1706 ogledov

Če vas pri vožnji skozi rdečo luč posname kamera, ne bo kazni

Semafor Shutterstock
Na podlagi kamer v križiščih vas policija ne more kaznovati, če greste čez rdečo luč.

Tako je vsaj razumeti odgovor policije na sporočilo, ki sem jim ga kot državljan poslal prek njihove spletne strani. V zelo korektnem odgovoru so mi namreč pojasnili, da vsa križišča v Ljubljani niso opremljena s kamerami in tudi v tistih, ki so, snemalna oprema ni last policije, zato teh kamer ne morejo uporabljati za dokazovanje prekrškov. Za dokazovanje prekrškov lahko namreč policija uporablja le naprave, ki jih ima sistematizirane v uporabi. 

Policijo sem se odločil kontaktirati, ker se je na poti iz službe, vame skoraj zaletel voznik, ki je očitno skozi rdečo luč pridivjal z moje desne, saj sem sam ravno speljal, potem ko se je na semaforju prižgala zelena. Želel sem, da ga izsledijo in vsaj opozorijo, saj bo s takim načinom vožnje slej ko prej povzročil nesrečo s hudimi posledicami. 

Prijavitelj mora kasneje tudi na sodišče, če je treba

V odgovoru mi je policija pojasnila, da je v praksi najbolj praktično, "da tisti, ki zazna prekršek, takoj pokliče na 113 ali se ustavi na prvi policijski postaji in tam prijavi prekršek, ki ga je zaznal." Opozorili so še, da mora biti prijavitelj ves čas postopka pripravljen aktivno sodelovati, saj je v postopku ključna priča, po potrebi pa bo moral kot priča nastopiti tudi na sodišču.

Najbolj koristne prijave, ki se tičejo drog

Policija je sicer lani po elektronski poti prejela več kot tisoč prijav, v katerih prijavitelj lahko ostane anonimen. Največ jih je bilo zaradi ekstremnega nasilja (396), sledi 232 prijav korupcije, 181 prijav trgovine z ljudmi in 152 prijav s področja prepovedanih drog. O nasilju v družini je bilo le 94 prijav. "Koristnost  teh prijav je različna: s področja trgovine z ljudmi je bila desetina informacij posredovanih v nadaljnjo obravnavo policijskim upravam, s področja korupcije približno polovica in vse s področja prepovedanih drog," so pojasnili na Policiji. 

Lani so na anonimni telefon prejeli 591 prijav, ki so jih ocenili kot operativne in jih v reševanje posredovali pristojnim policijskim upravam. 

Komentarjev 3
  • sintesi 10:10 01.februar 2015.

    odkar so bistre glave ukinile utripajočo zeleno luč, so zgoraj opisani dogodki vsakdanja stvar. Tudi krivda ni nujno na strani tistega ki je zapeljal v "rdečo". Preden se vključiš v promet si dolžan preveriti, če je križišče izpraznjeno, voznik kamiona, ...prikaži več ki nima možnosti varno ustaviti vozila do križišča, ali bi posledica močnega zaviranja povzročila da se mu tovor poškoduje, ima pravico zapeljati v križišče pri rumeni luči.

  • Skippy 16:36 21.januar 2015.

    V večini držav EU s pomočjo kamer ne moreš kaznovati ljudi. Res pa, da plačaš storitev nepotrebnega klicanja policije za zvito ogledalo, kar bi rabili tudi pri nas.

  • dragec 13:58 21.januar 2015.

    V večini evropskih držav policisti skasirajo svoje storitve