Slovenija
6907 ogledov

Če vas v parku zalotijo, da popivate, je kazen večja, kot če vas dobijo z drogo

Alkohol Profimedias
Preverili smo, koliko znašajo globe za popivanje v nekaterih slovenskih mestih in jih primerjali s kaznijo za posedovanje prepovedanih drog.

Prepoved popivanja na javnih mestih, ki za to niso predvidena (kot na primer lokali), je pri nas v domeni občin. Te z odloki popivanje lahko prepovejo in tudi določijo, koliko bo tak prekršek posameznika stal. Globe se gibljejo od 40 pa tja do 200 evrov.

Prepoved kajenja in posedovanja marihuane in drugih prepovedanih drog pa ureja Zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Po navedbah policije je predvidena globa v višini 42 evrov. Je torej globa za popivanje ponekod višja kot kazen za kajenje marihuane, čeprav je uživanje alkohola za starejše od 18 let sicer dovoljeno?

Občine globe določajo same

V občinah, kjer so globe za popivanje predvidene, je prepovedano popivati oziroma piti alkoholne pijače izven javnih prostorov, ki so določeni za točenje alkoholnih pijač. Alkohola tako ne smete uživati na primer pred prodajalnami ali pa v parkih.

Višina globe je zapisana v odlokih. V mestih, ki so nam podatke posredovala, se globe gibljejo od 40 pa vse do 200 evrov. Gre za višji znesek, kot znaša kazen za uživanje in posedovanje prepovedanih drog, med katere sodi tudi marihuana.

Gre za najnižjo kazen

Marihuana  | Avtor: Profimedias Profimedias

Kot so nam pojasnili na policiji, je za kršitev Zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami predvidena globa v višini 42 evrov. Gre za najmanjšo kazen, najvišja pa znaša 209 evrov, kar je primerljivo z globami za popivanje. Vsako leto v zvezi z posedovanjem prepovedanih drog policija obravnava okoli 3000 primerov, lansko leto so jih skoraj 4000.

Ne gre le za marihuano

Za komenar smo prosili tudi predstojnika območne enote NIJZ Koper dr. Milana Kreka, ki je poudaril, da pri prepovedanih drogah ne gre le za marihuano, temveč tudi za druge droge. Kazen 42 evrov je tako predvidena tudi za uporabo heroina in drugih drog.

Krek je dodal tudi, da se običajno ne reši kaj dosti, če se probleme rešuje s kaznimi. ''Pomembno je, da na zabavah ni glavna atrakcija biti pijan, doseči to pa zahteva malo več napora,'' je še dodal.

Komentarjev 11
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:51 01.december 2018.

    svobode v bistvu sploh ni,saj ne smeš ničesar početi

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 08:01 30.november 2018.

    Alkohol je trda droga in zelo nevarna za zdravje, marihuana je mehka droga. Logicno, da je kazen za uzivanje trde droge visja od mehke. Da ne omenimo tega da je pijan clovek lahko nasilen in nevaren za okolico, nekdo na ...prikaži več marihuani vam pa lahko kvecjemu malico poje in potem zadrema. Hmm me zanima koliko znasa kazen za uzivanje kofeina?

  • Avatar praufo
    praufo 08:01 30.november 2018.

    nisem bral zakona, ampak ne vem kaj točno pomeni popivanje, če je nekdo poleti žejen in v pripeki še dela, pa gre po pivo v trgovino in ga spije, a je to že popivanje? ... če že ščitite gostince, kaj ...prikaži več pa če je trgovina bližje kot gostilna? ... mogoče kompliciram, ampak tole je zame zopet ena birokratska bedarija za ustrahovanje ljudi