Slovenija
390 ogledov

Če vidite odpadke, prijavite inšpekciji

smeti, odpadki Žurnal24 main
Smetenje. Črne packe v naravi obravnavata občina in država glede na vrsto odpadkov.

“Velikokrat grem na sprehod v naravo in po Mariboru se najde veliko črnih odlagališč smeti, ki so tam že nekaj časa,” nas je obvestila bralka iz Maribora. Kot so nam povedali na Mestni občini Maribor (MOM), lahko nezakonito odlagališče odpadkov prijavite na pristojne inšpekcijske službe ali o tem obvestite javno podjetje, pooblaščeno za ravnanje z odpadki. “Postopek prijave je preprost, občan lahko prijavo poda tudi telefonsko, pri tem pa mora navesti točno lokacijo najdenega odlagališča in morebiti vrsto odpadkov,” so nam pojasnili na MOM.

Kazen: tisoč evrov

Če so odpadki odloženi na zemljišču občine ali države, občinska inšpekcija izvajalcu javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki odredi njihovo odstranitev. Če pa so na teh zemljiščih nezakonito odloženi odpadki, ki niso komunalni, njihovo odstranitev odredi inšpekcija, pristojna za varstvo okolja. Stroške odstranitve nosi lastnik zemljišča oziroma oseba, ki izvaja posest. Zagrožena pa je tudi kazen do tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • pikijakob 18:50 20.januar 2013.

    Inšpektorje imamo v sloveniji samo zato, da imajo povprecni slovenci neko predstavo pravne in urejene drzave. okoljski inšpektor tako kot drugi, ne dela nič, večina jih je tudi podkupljenih.