Slovenija
3 ogledov

Če vlada umakne standarde in normative, referenduma ne bo

Branimir Štrukelj Boštjan Tacol
Glavni odbor Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) je na današnji seji sklenil, da ne bodo vložili podpisov za začetek referendumskega postopka o zakonu za uravnoteženje javnih financ, če bo DZ iz omenjenega zakona umaknil vse standarde in normative.

Če pa bo državni zbor (DZ) v četrtek potrdil zakon za uravnoteženje javnih financ, ki bi vseboval predlagane standarde in normative za področje vzgoje in izobraževanja, bodo v ponedeljek v DZ vložili potrebnih 2.500 podpisov za začetek postopka zakonodajnega referenduma o omenjenem zakonu, je pojasnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Tako za zdaj še ostajajo stavkovni odbor.

ZSSS se je z vlado uspela dogovoriti

Z vlado se je, kot smo poročali že včeraj, uspela dogovoriti Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

Ta zdaj pričakuje, da bodo ti predlagani amandmaji zakona za uravnoteženje javnih financ tudi sprejeti. Predsednik ZSSS Dušan Semolič je sicer opozoril, da varčevalni ukrepi kljub temu ne gredo v pravo smer.

Stališča si bodo izmenjali jutri

Sindikati javnega sektorja naj bi sicer stališča z vladno stranjo izmenjali jutri. "To bo trenutek resnice," je danes jutrišnji sestanek komentiral Štrukelj.

Še pred tem naj bi se sestala koordinacija stavkovnih odborov sindikatov. O zakonu za uravnoteženje javnih financ in rebalansu letošnjega državnega proračuna bo DZ odločal na izredni seji, ki se bo začela v četrtek.

Komentarjev 2
  • dejan.dodic 08:37 09.maj 2012.

    Je pa zanimivo, kako je Štrukelj izigral ostale sindikate. Najprej pridobi pooblastilo vseh sindikatov, potem pa se pogaja le za svoje, za normative v šolstvu. In ostali kaj so s pogajanji pridobili???

  • MeršolLingvist 13:44 08.maj 2012.

    Pametna odločitev predvsem za državo. Zmagovalci smo vsi.