Slovenija
53 ogledov

Če zahteve ne bodo izpolnjene, sledi enodnevna stavka

zdravstvo Saša Despot
Glavni odbor Fidesa je potrdil, da bo enourni opozorilni stavka v zdravstvu 22. aprila.

22. aprila bodo zdravniki izvedli enourno opozorilno stavko, je potrdil predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Stavki se bodo pridružili tudi družinski zdravniki iz sindikata Pratik.um. Če ministrstvo ne bo sledilo njihovim zahtevam, Kuštrin napoveduje enodnevno opozorilno stavko. 

Zdravniki in zobozdravniki bodo 2. aprila stavkali med 8. uro in 9.30, čas stavke pa je odvisen od delovnih procesov v posameznem zdravstvenem zavodu.

"Mislim, da do velikih motenj v procesu zdravljenja razen manjših zamikov ne bo prišlo," je dejal Kuštrin. Po zakonu o zdravniški službi morajo tudi v času stavke oskrbeti otroke, starostnike, nosečnice in vse nujne primere. "Nobenemu bolniku se stanje ne sme poslabšati zaradi stavke," je dodal.

V Fidesu imajo dve stavkovni zahtevi: sprejem standardov in normativov za zdravnike, ki so že opredeljeni v modri knjižici, ter da se ponovno začne vzpostavljati razmerje ena proti tri med povprečno slovensko plačo in povprečno plačo zdravnika.

Do ministrice ne morejo priti

Če jim ministrstvo za zdravje ne bo prisluhnilo, verjetno sledi enodnevna opozorilna stavka, je dejal Kuštrin. Tako pričakujejo, da bo ministrstvo za zdravje v enem tednu potrdilo modro knjižico. "Teden dni je več kot dovolj, da se knjižico prebere in da nekdo podpis pod njo," pravi prvi mož Fidesa.

Kot pravi Kuštrin, z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc nimajo nobene komunikacije. "Se mi zdi, kot da imamo ministrico v ilegali," pravi Kuštrin.

"Prekinitev dela je legitimna odločitev sindikatov. Vendar napovedane stavke ne podpiram, ker kljub temu, da nedvomno so pomanjkljivosti v zdravstvenem sistemu, po mojem  ta hip ni razlogov za takšno odločitev," je v odzivu na napoved stavke zapisala ministrica.

Ministrica: ne gre za normative, gre za plače

"Stavke ne bo, ker bi bili standardi in normativi sprejemljivi ali ne. Stavka bo, ker se je tako odločil glavni odbor Fidesa, ki med drugim zahteva tudi linearni dvig osnovnih plač vseh zdravnikov do vzpostavitve razmerja 1:3 med povprečno bruto plačo v državi in med povprečno bruto osnovno plačo zdravnika," še pravi Kolar Celarčeva, ki razlaga, da morajo biti normativi in standardi usklajeni tudi z drugimi poklicnimi skupinami v zdravstvu.

"Kot ministrica pa moram skrbeti za finančno stabilnost zdravstvenega sistema zato mora biti vsaka sprememba dobro premišljena, še posebej, ker krize še ni konec," še poudarja ministrica.

Pripravili modro knjižico

Ministrica je v začetku marca dejala, da pričakuje osnutke standardov in normativov do poletja, medtem ko so v Fidesu zahtevali, da se standarde in normative, ki so jih zdravniške organizacije pripravile v t. i. modri knjižici, sprejme do konca marca.

PREBERITE:

Kuštrin pričakuje, da bodo pogajanja glede sprememb plačnega sistema potekala ločeno po poklicnih skupinah ali pa branžnih pogodbah. Zdravniki poleg standardov in normativov zahtevajo dvig osnovnega količnika zdravnika specialista, odpravo omejitve napredovanja po plačni lestvici in odpravo omejitve napredovanj. "Absolutno ne mislimo več pristajati na to, da so mladi zdravniki, specialisti brez napredovanj, tako nizko plačani, da padejo na 1300 evrov plače," je ob robu zadnje seje glavnega odbora sindikata dejal Kuštrin.

Zdravniki odhajajo v tujino

S sprejemom standardov in normativov želijo omogočiti zdravnikom kakovostno delo, pokazalo pa se bo tudi, kje zdravnikov primanjkuje in kje jih je dosti. "Tam, kjer jih primanjkuje, bodo lahko zaposlili nove zdravnike," je povedal Kuštrin in navedel, da je zaskrbljujoč podatek, da je lani za "dobro ime" zbornico zaprosilo 200 zdravnikov. To pomeni, da 200 zdravnikov išče možnost zaposlitve v tujini.

" Prekinitev dela je legitimna odločitev sindikatov. Vendar napovedane stavke ne podpiram, ker kljub temu, da nedvomno so pomanjkljivosti v zdravstvenem sistemu, po mojem ta hip ni razlogov za takšno odločitev.

Stavke ne bo, ker bi bili standardi in normativi sprejemljivi ali ne. Stavka bo, ker se je tako odločil glavni odbor Fidesa, ki med drugim zahteva tudi linearni dvig osnovnih plač vseh zdravnikov do vzpostavitve razmerja 1:3 med povprečno bruto plačo v državi in med povprečno bruto osnovno plačo zdravnika. Po besedah g. Kuštrina, sedaj najvišja zdravniška plača zdravnika v 57. plačnem razredu dosega razmerje 1:2,4. V Fidesu zahtevajo še fleksibilizacijo plačnega sistema in nagrajevanje po učinkovitosti, želijo pa tudi novo kolektivno pogodbo. Pred časom jih je že sprejel tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar, a kot je javnosti znano, Fides z dogovorjenim ni bil zadovoljen.

Na prvem sestanku na ministrstvu za zdravje z zdravniškimi sindikati in zdravniškimi organizacijami 4. marca sem jim povedala, da imam resen namen, da priporočila sprejmemo. Dogovorjeno je bilo, da se do konca meseca oblikujejo delovne skupine za primarno in sekundarno raven in zobozdravstvo. Za začetek naj bi delovne skupine pregledale t.i. Modro knjigo, ki jo je pripravil Fides skupaj z zdravniškim društvom in zdravniško zbornico leta 2011, pa tudi druga priporočila, ki so jih leta 2008 že izdelali za nekatere specialnosti.

Poudariti pa moram, da bo potrebno dogovorjene standarde in normative uskladiti tudi z drugimi poklicnimi skupinami v zdravstvu. K bolniku namreč pristopa tim, v katerem so poleg zdravnikov tudi medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci, zato je pomembno, da priporočila uskladimo za delovanje celotnih timov in ne samo posameznih poklicnih skupin v zdravstvu.

Zato priporočila za svojo poklicno skupino že izdeluje tudi delovna skupina za zdravstveno nego, ki jo vodi Aleksandra Stjepanovič Vrečar.

Delovne skupine bodo pripravile normativna priporočila, ki so namenjena:

-zagotavljanju kakovosti in varnosti zdravnikovega dela

-upravljanju zdravstvenih zavodov

-načrtovanju zdravniških kadrov na nacionalni ravni in tudi v zavodih

-oceni obsega zdravnikovega dela.

 

Sestanek z delovnimi skupinami sklicujemo z nekajdnevno zamudo zato, ker sindikati, razen Fidesa in Praktikuma, nismo poslali imen svojih predstavnikov. Do njih smo prišli šele, ko smo jih še enkrat pozvali, naj jih pošljejo. Skupine bo koordinirala prof. dr. Bojana Beović, ki je sodelovala tudi že pri pripravi nekaterih normativov in standardov leta 2008, ki so jih že posredovali bolnišnicam z željo, da jih upoštevajo.

Sestanek pri ministru Koprivnikarju bo s predstavniki Fidesa in predstavniki ministrstva za zdravje v petek, 10. aprila.

Standardi in normativi so živa stvar, ki se z uvedbami novih tehnologij v zdravstvu spreminjajo. Temu morajo slediti tudi priporočila standardov in normativov za celotne time.

Kot ministrica pa moram skrbeti za finančno stabilnost zdravstvenega sistema zato mora biti vsaka sprememba dobro premišljena, še posebej, ker krize še ni konec."



Komentarjev 9
  • GERE 20:33 08.april 2015.

    Ne razumem! Enourna, enodnevna? Bil sem danes v UKC Lj. in sem bil prepričan, da se je odvijala osemurna stavka. Katastrofa.

  • mph 18:51 08.april 2015.

    Hja, tukaj imam malo mešane občutke. Težko pa verjamem Kuštrinu, da so kljub morebitnim 300 naduram nekateri prišli do cca. 10t mesečno. Jih pa je kar nekaj še posebaj na začetku kariere, ki ne bi dobili niti del tega denarja ...prikaži več niti s 1000 nadurami. Bi bilo zanimivo ugotovit, če so to izplačila samo za to, ali gre še za kakšne druge mučke in prikrivanje s.p.-jev in podobno.

  • puksicd 18:36 08.april 2015.

    Svinje grabežljive ... Njihov odnos do pacientov je pod črto ogaben, zdaj pa bi spet izsiljevali. Svinje. Tukaj ni kaj za dodati. Svinje.