Slovenija
8 ogledov

Če zmaga Janković, pade koalicija

koalicijska pogodba Anže Petkovšek
Za koalicijo v primeru Jankovićeve zmage na kongresu PS najverjetnejše predčasne volitve.

V koalicijskih SD, DL in Desusu v primeru zmage Zorana Jankovića na kongresu PS kot najverjetnejšo ali edino možnost vidijo predčasne volitve – bodisi po odstopu premierke Alenke Bratušek bodisi z odhodom partnerjev iz vlade.

"Rešili smo se trojke, dvojke pa se nikakor ne moremo," misleč na Jankovića in Janeza Janšo pravi vodja poslancev SD Matjaž Han. "Politiki imamo državljane res za norca, če Janković zmaga in ta koalicija ostane."

Prihodnji petek bo znano

Premierka in aktualna vodja PS Bratuškova se bo na kongresu PS, ki bo 25. aprila, za predsedniško mesto v stranki pomerila s prvim predsednikom stranke Jankovićem.

Medtem ko je Janković v ponedeljek dejal, da ima lahko PS tudi po kongresu predsednico vlade in župana glavnega mesta ter da ima vlada priložnost zaključiti mandat, pa je Bratuškova nasprotno dejala, da si težko predstavlja, da bi vodila vlado, če je lastna stranka pri tem ne podpira.

Z zaupnico bo počakala do kongresa

Tudi prvak Desusa Karl Erjavec je odločitev Jankovića o kandidaturi za predsednika PS v ponedeljek komentiral z besedami, da se boji, da prihajamo v čas politične nestabilnosti.

Koalicijski partnerji so namreč že ob formiranju aktualne vlade kot pogoj postavili, da se Janković umakne z vrha stranke in državne politike. Ta je takrat zato tudi odstopil z mesta predsednika PS, vodenje stranke in vlade pa je prevzela Bratuškova.

Ta je napovedala tudi vložitev nove zaupnice, a bo z njo počakala do kongresa.
Komentarjev 12
  • Pepe1 13:45 19.april 2014.

    Jankovič ne sme zmagati in tudi kandidirati ne sme,če smo prava država nisem v nobeni politični stranki.Če poslušaš iz parlamenta Gorenjaka,Irglovo,Pukšiča,Jerovška ugotoviš,da se taki hudobni,maščevalni ljudje in ne sposobni morajo že roditi,ker skozi življenje ne moreš postati tako nesposoben hudoben ...prikaži več ili pa imajo nekateri namesto možganov Janšo v glavi,ki je bil komunist in še kaj drugega sedaj pa govori na BELOGRDIŠČNIH mitingih

  • quaxy 10:52 19.april 2014.

    Dragec, ti si zagotovo zaposlen v JS.

  • francek 06:59 16.april 2014.

    Boljše trojka, kot pa razni ići, ki že več, kot 70 let pustošijo po Sloveniji.