Slovenija
1429 ogledov

Če zmanjka za kredit, ukrepajte takoj

Imate občutek manjvrednosti ali vas je morda strah? Žurnal24 main
Kriza. Ko ne morete odplačevati kredita, banke ponudijo manjše o broke, moratorij. Najslabše je bežanje od težave.

Zaradi gospodarske krize banke v zadnjih letih opažajo vse več primerov, ko ljudje ne morejo redno odplačevati kreditov.

Finančniki ljudem svetujejo, naj se reševanja težav lotijo čim hitreje, ko še lahko dosežejo dogovor z bankami, saj lahko te sicer uporabijo skrajna sredstva in unovčijo zavarovanje kredita. Pri posojilih, ki so zavarovana s hipotekami na nepremičnine, lahko to pomeni tudi odvzem stanovanja ali hiše.

Začetne faze težav ključne


“Zadnja leta opažamo, da se je delež kreditojemalcev, ki so pri odplačilu anuitete v zamudi, nekoliko povečal,” razlaga Anja Gorup iz NLB. Dodaja, da je njihova številka sicer še vedno obvladljiva. V Abanki opažajo, da poleg izgube zaposlitve ljudje ne morejo redno odplačevati kreditov tudi zaradi nerednih prejemkov. “Zaznati težavo v zgodnji fazi je ključnega pomena, zato je pomembno, da se stranke pri tovrstnih primerih čim prej oglasijo v banki,” svetujejo v Banki Sparkasse. Tako lahko najdejo optimalno rešitev, ki jim bo “pomagala lažje premostiti tovrstne trenutke v življenju”, dodajajo.

Manjši mesečni obrok

Banke na podlagi individualne obravnave praviloma najprej ponudijo reprogramiranje kredita. “Obstoječi kredit začasno prestrukturiramo na manjše mesečne obroke, ko pa je stranka zmožna, se kredit znova normalno odplačuje,” pojasnjujejo v Raiffeisen Banki, kjer se jim zdi takšna rešitev primernejša od novega, premostitvenega kredita. Podaljšanje odplačevanja se sicer sklene s posebnim aneksom. Nižji mesečni obrok je določen “glede na novo odplačilno sposobnost kreditojemalca”, dodajajo v Abanki.

Začasna zamrznitev kredita

“Če gre za dolgoročno rešitev, se lahko med banko in kreditojemalcem sklene dogovor o nekajmesečnem moratoriju na odplačevanje mesečnih obveznosti,” pravijo pri UniCredit Banki. V Novi KBM pojasnjujejo, da lahko moratorij uvedejo na plačilo glavnice ali pa na glavnico in obresti, a največ za pol leta. To preprosto povedano pomeni, da v tem času anuitete ne plačujete. Na Abanki vseeno opozarjajo, da moratorij ni del redne kreditne ponudbe, saj jo ponujajo “samo individualno, ko obstajajo dokazljivi razlogi za začasno nesposobnost odplačevanja kredita”.

Težave z novimi krediti

Banke pred odobritvijo kredita podatke potencialnega kreditojemalca preverijo v medbančni bazi podatkov o poslovanju z bankami in drugimi finančnimi ponudniki Sisbon. Zato Simon Hvalec iz Nove KBM svetuje, naj “kreditojemalci dolg vsaj delno poravnajo s pomočjo svojih družinskih članov in sorodnikov”. Zaradi neodplačevanja kredita in posledičnega vpisa v bazo Sisbon jim je namreč lahko onemogočeno najetje posojila v prihodnosti.

Rešitev v zadnjem hipu

Banke pred izvršbo pošiljajo številne opomine, tudi morebitnim porokom, kar “večinoma pripomore k plačilu glavnega dolžnika in tako unovčevanje poroštva ni potrebno”, razlaga Hvalec. Če se izvršba nepremičnine vseeno zgodi, je kredit teoretično mogoče še vedno reprogramirati med postopkom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.