Slovenija
15 ogledov

Čebelarji hočejo nov zakon

Predvidoma še danes bodo znani rezultati analize o pomoru čebel na začetku tedna Žurnal24 main
Slovenski čebelarji so danes na srečanju začeli akcijo za ohranitev čebel, podprla sta jih je tudi premier Borut Pahor in predsednik Danilo Türk.

"V čebelarstvu se trenutno ne cedita med in mleko," je položaj panoge, ki ima pomembno vlogo znotraj kmetijstva, opisal predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč.V zadnjih treh letih so slovenski čebelarji sicer izgubili okoli 100 tisoč čebeljih družin.

Ker so slovenske čebele ogrožene, je ČZS danes začela kampanjo Ohranimo čebele!, čebelarji pa z njo želijo doseči spremembe na področju varovanja čebel in ozaveščenosti ljudi o njihovi pomembnosti. Predlagajo vrsto ukrepov, med drugim zasaditev medenih rastlin v parkih, nujnost premišljene in ustrezne rabe fitofarmacevtskih sredstev, skrb za čisto vodo in številne druge ukrepe, ki naj jih opredeli čebelarski zakon.

Pahor je za čebele
Sprejem čebelarskega zakona je podprl tudi slavnostni govornik Borut Pahor, a pod pogojem, da bodo strokovnjaki in poslanci ocenili, da je sprejem potreben. Izrazil je tudi skrb nad izgubo več kot 20 odstotkov čebel v minuli zimi.

Zato si bo vlada po njegovih besedah skupaj z vsemi drugimi deležniki prizadevala, da v Sloveniji s premišljenim ravnanjem zadržijo zdajšnjo raven kakovosti skrbi za čebelarstvo, kot tudi, da bolj okrepijo zavest zlasti o kranjski čebeli. Slednjo je Pahor opredelil kot statusni in nacionalni simbol, na katerega so lahko Slovenci ponosni. Tako kot lipicanca Pahor tudi kranjsko čebelo vidi kot navdih za turistično privlačne zgodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.