Slovenija
16 ogledov

Čebelarji opozarjajo pred pomori

Sodelovanje kmeta in čebelarja je eden od pomembnejših dejavnikov za rezultate č Žurnal24 main
Čebele. Trenutno najnevarnejše obdobje. Pri uporabi FSS bodite pozorni na znak čebele v rdečem okvirju.

 

Trenutno obdobje, ko vse cveti, je za čebele najnevarnejše, opozarja Marko Borko s Čebelarske zveze Slovenije. "Čebele namreč obiskujejo te cvetove, kjer lahko pridejo v stik s strupenimi sredstvi za zaščito rastlin," je pojasnil. Zato se zdaj po njegovih besedah ne sme uporabljati fitofarmacevtskih sredstev (FFS), nevarnih za čebele, "to pa so vsi insekticidi".

V izogib pomorom čebel
"Da ne bi bili več priča zastrupitvam čebel, čebelarji vse uporabnike FFS prosimo, naj te uporabljajo v skladu z načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja," je dejal Borko.

Pred uporabo FFS zato preberite navodila, kjer je tudi opozorilo, ali je sredstvo za čebele strupeno. Posebno bodite pozorni na znak čebele v rdečem okvirju. FFS uporabljajte v najnižjih priporočenih odmerkih, uporabljajte za čebele manj nevarne pripravke, škropite v večernih urah ali ponoči, pred škropljenjem pa pokosite podrast v sadovnjaku ali vinogradu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.