Slovenija
35 ogledov

Čebelarski center do poletja

Čebelarski center, ki ga gradijo v Lescah, bo končan prihodnje poletje, z njim b Žurnal24 main
Leški čebelarski center združil gorenjske občine. Težko pričakovani prostori za izobraževanje čebelarjev so pomembni tudi za razvoj čebelarskega turizma.

V Lescah gradijo Čebelarsko razvojno izobraževalno središče Gorenjske, ki bo prvi tovrstni center v Sloveniji.

Delavci podjetja SGP Tehnik so že začeli z izkopom za okoli 700 kvadratnih metrov velik objekt – temeljni kamen zanj so položili v začetku avgusta –, ki bo stal 1,2 milijona evrov, od tega je en milijon evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kot je danes za Žurnal24 povedala Andreja Schmitt iz referata za razvoj na Občini Radovljica, gre za skupni projekt vseh gorenjskih občin, Čebelarske zveze Gorenjske in Čebelarskega društva Radovljica. Novi center bo končan prihodnje poletje, namenjen pa bo razvoju, raziskovanju, ohranjanju in promociji čebelarstva.

V njem bodo polnilnica medu, satnišnica, razstavni, promocijsko-informacijski in upravni prostori ter predavalnica s šestdesetimi sedeži, ki bo omogočila izobraževanje čebelarjev, na Gorenjskem jih je ta čas v 18 društvih 740. Do zdaj za to primernih prostorov niso imeli.

S čebelarstvom več gostov
V centru bo tudi trgovina s čebelarskimi izdelki in pripomočki, čebelarji bodo iz lastnega voska izdelovali satnice, kar pomembno prispeva k ekološkemu čebelarjenju, sodoben laboratorij pa bo omogočal hitro odkrivanje bolezni čebel.

Čebelarski center ne bo le prvi takšen center na Gorenjskem, pač pa tudi v Sloveniji, zato v Čebelarski zvezi Slovenije upajo, da bo spodbudil gradnjo tudi v drugih regijah in s tem še dvignil strokovnost in kakovost slovenskega čebelarstva, ki je že zdaj med bolje organiziranimi v Evropi, slovenski med pa zelo cenjen.

Dobra priložnost je tudi čebelarski turizem in prav z novim centrom si tudi na Gorenjskem obetajo več dnevnih in stacionarnih gostov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.