Slovenija
26 ogledov

Čebele morila semena koruze

V naslednjih dneh bodo znane dodatne analize mrtvic, cvetnega prahu in cvetoče o Žurnal24 main
Pomori čebel, ki so v Pomurju postali žalostni del vsakdana, naj bi po rezultatih analiz povzročal klotianidin, ki ga je mogoče najti na semenu koruze. Inšpektorji bodo zato preverjali izvor semena.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je lahko izvor aktivne snovi klotianidin na semenu koruze, ki so jo kmetje v tem obdobju sejali na suhnatih tleh in vetrovnih vremenskih razmerah.

Ob tem poudarjajo, da mora biti seme koruze, ki je lahko v prometu v Sloveniji, tretirano in obdelano v skladu s pravilnikom o dolžnostih uporabnikov fitofarmacevtskih sredstev ter pravilnikom o kakovosti semena žit. "Vse nadaljnje preiskave zato tečejo v smeri ugotavljanja skladnosti kakovosti semena koruze in preverjanja spoštovanja dobre kmetijske prakse pri sajenju koruze," so še zapisali.

"Želimo žive čebele"
Vse čebelarji, ki sumijo na zastrupitev, naj pomor takoj prijavijo na številko 112, saj le tako lahko odkrijejo vzroke in krivce. "Čebelarji čebel večinoma nimajo zavarovanih, je pa minister Židan dejal, da bo država oškodovanim čebelarjem pomagala," je dejal Boštjan Noč. "Želimo le žive čebele," je enoglasen odgovor pomurskih čebelarjev.

Preverjanje izvora semena koruze
V ta namen bo kmetijska inšpekcija ob pomoči veterinarske uprave od torka dalje na kmetijskih gospodarstvih preverjala izvor semena koruze, njegovo pravilno obdelanost in način sajenja koruze, napovedujejo na ministrstvu. Nacionalni veterinarski inštitut in Veterinarska uprava RS pa bosta pripravila priporočilo za krmljenje čebel v sušnih razmerah in obdobju cvetenja oljne ogrščice.

V zadnjih dneh so iz Pomurja poročali o številnih pomorih čebel. V soboto so prizadete čebelarje obiskali predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kmetijski minister Dejan Židan in glavna inšpektorica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Saša Dragar Milanovič.

"Če je šlo za nepravilno uporabo fitofarmacevtskih sredstev (FFS), bo to razkrila analiza,"
nam je že v soboto povedal Noč. Minister Židan je takrat poudaril, da bodo v tem primeru našli krivce in jih huje kaznovali. "Če pa gre za neko sistemsko napako, pri kateri fitofarmacevtska sredstva iz semen prehajajo na cvet in tako zastrupijo opraševalce, bodo pristojne službe nemudoma ukrepale in prepovedale uporabo takšnih preparatov," je še povedal Noč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.