Slovenija
23 ogledov

Čebele še kar cepajo z neba

Predvidoma še danes bodo znani rezultati analize o pomoru čebel na začetku tedna Žurnal24 main
Samo danes so čebelarji prijavili že dva nova obsežna pomora čebel. Policija pri preteklih pomorih sumi na zastrupitev s fitofarmacevtskimi sredstvi. Prvi čebelar: Brez čebele ne bo pridelka.

Najnovejši pogin so prijavili čebelarji v Radencih in v Benici. Uprava za zaščito in reševanje poroča, da so pomrle čebele v bližini rudniškega vhoda last treh čebelarjev, medtem ko je škodo v Radencih prijavil en čebelar.

 

V Kmetijski in gozdarski zbornici Slovenije pravijo, da svoje člane redno obveščajo o pravilni in odgovorni uporabi fitofarmacevtskih sredstev.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je za Žurnal24 previden pri obtoževanju, kdo je kriv za pomore. Treba je počakati na izsledke analize, pravi. Če se bo izkazalo, da je pomor posledica napačne uporabe fitofarmacevtskih sredstev, potem je treba storilca izslediti in kaznovati. A obstaja možnost, da gre za sistemsko napako, pri kateri fitofarmacevtska sredstva iz semen prehajajo na cvet in tako zastrupijo opraševalce. "Če je to res, morajo pristojne službe nemudoma ukrepati in prepovedati uporabo takšnih preparatov," opozarja.

Praktično ne mine dan brez pomora čebel. Več TUKAJ.

"Kmetje se morajo zavedati, da brez čebele ne bo pridelka, zato morajo storiti vse, da jo zavarujejo, to pa pomeni predvsem škropljenje zvečer, ko so čebele že v panju," Noč polaga na srce kmetom. Po njegovem mnenju je obdobje suše, ki pesti že marsikateri del Slovenije, še toliko bolj nevarno, saj je za žejne čebele lahko usodna že voda, s katero so kmetje čistili mehanizacijo za škropljenje.

Vztrajajte!
In kaj lahko storijo čebelarji? Nič, lahko le čakajo in upajo, da bo takšnih dogodkov čim manj. Na vsak način pa naj vztrajajo pri čebelarstvu, končuje Noč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.