Slovenija
202 ogledov

Čeferin izvoljen za novega ustavnega sodnika

Rok Čeferin BoštjanTacol
Poslanke in poslanci so na tajnem glasovanju z 49 glasovi za in 32 proti za novega ustavnega sodnika izvolili odvetnika Roka Čeferina.

Odvetnik Rok Čeferin bo na ustavnem sodišču nadomestil ustavno sodnico Etelko Korpič-Horvat, ki ji devetletni mandat poteče 27. septembra.

Čeferin je po tajnem glasovanju že prisegel pred DZ. "Z izvolitvijo ste mi izkazali veliko čast, hkrati pa ste mi naložili veliko odgovornost. Vaše zaupanje bom poskusil upravičiti z doslednim zavzemanjem za varstvo ustave in človekovih pravic, ki so v njej zapisane," je dejal.

Moral odgovarjati na očitke

Čeferin se je javnosti predstavil v sredo, pri čemer je moral med drugim odgovarjati tudi na aktualna vprašanja. Med drugim je pojasnil, da je do zdaj večkrat zavzel svoje mnenje tudi v dnevnih časopisih in drugih medijih. Po njegovem mnenju se ljudje z vplivom, zlasti intelektualci, namreč ne bi smeli zapirati v ozke strokovne kroge, ampak bi morali o stvareh, ki zadevajo javnost, jasno in glasno zavzeti svoje stališče.

Odgovoril je tudi na očitke, da se zavzema za pretirano omejevanje svobode izražanja. Kot je poudaril, trdno verjame, da je svoboda izražanja ena najpomembnejših človekovih pravic, eden temeljnih pogojev vsake demokratične družbe, v kateri je treba dopustiti prost pretok informacij glede katere koli teme v javnem interesu. Verjame pa tudi, da je lahko spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti proti določenim deprivilegiranim skupinam ljudi nevarno.

Neizvrševanje odločb ustavnega sodišča je po njegovem mnenju nedopustno, saj gre za kršitev načela delitve oblasti. Je pa Čeferin ob tem vprašanju komentiral tudi morebitno ponovno ustavno presojo za zdaj še predlaganega zakona, ki ureja financiranje zasebnega šolstva. Kot je dejal, bi ustavno sodišče, če bo o tem presojalo znova, moralo odločiti tako, da bo jasno, da so odločili izključno pravni in ne ideološki argumenti, ter da obrazložitev ne bo več dopuščala odprtih vprašanj.

Pahor izbiral med tremi

Predsednik republike Borut Pahor je poziv za kandidature za novega ustavnega sodnika objavil marca. Nanj je prejel tri predloge, poleg kandidature Čeferina še kandidaturi nekdanjega vodje vladne zakonodajne službe Janeza Pogorelca in nekdanjega novinarja Marjana Lekšeta.

Po posvetu s poslanskimi skupinami se je v izvolitev odločil predlagati Čeferina. Ta po njegovem mnenju izpolnjuje visoka strokovna merila za opravljanje funkcije, poleg tega pa je ocenil, da ima tudi zadostno podporo za izvolitev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:53 19.junij 2019.

    Predsednik republike Borut Pahor se je odločil za Čeferina ! Rdeča nit njegove odločitve je Simona Dimic nekdanja Pahorjeva vodja kabineta in sedaj odvetniške pisarne Čeferin !