Slovenija
98 ogledov

Cekuta in Zupan dobila zaporne kazni

Slovenija 24.03.2014 Peter Zupan, Jure Cekuta, nadaljevanje sojenja v zadevi Pat Saša Despot/Žurnal24
Jure Cekuta in Peter Zupan sta bila obsojena na zaporne kazni.

Sodišče je Juretu Cekuti prisodilo štiri leta in štiri mesece zaporne kazni ter 30.000 evrov denarne kazni. Cekuta mora poleg tega vrniti 440.000 evrov, kolikor naj bi mu plačala Patria oziroma kolikor naj bi zaslužil s posredovanjem informacij. Sodišče je Petru Zupanu prisodilo dve leti in pol zapora ter 15.000 evrov denarne kazni.  

Sodba še ni pravnomočna, Cekuta in Zupan sta že napovedala, da se bosta pritožila.

"Moje ime je bilo zlorabljeno. Elektronska pošta, kjer je navedeno moje ime, ne more biti dokaz moje vključenjosti," je pred razsodbo dejal Zupan. "Cekuti nisem dajal podatkov in nisem vedel, da služi z informiranjem. Nikoli se nisem sestajal z nikomer iz Patrie. Nihče ni tega nedvoumno potrdil. Kako naj dokažem svojo pripadnost Sloveniji, za katero sem vedno deloval? Iskreno obžalujem, da so do vsega tega pripeljala naključna srečanja s Cekuto." 

Cekuta je bil zaskrbljen, ker se pojavlja veliko neresnic in laži. "Verjamem v pravno državo. Vse informacije, ki sem jih dal Patrii, so splošne. Še enkrat se opravičujem Zupanu in mislim, da bi se mu moralo tudi tožilstvo."

Zupan naj bi namreč kot uslužbenec ministrstva za obrambo (Mors) zlorabil svoj položaj, saj naj bi slikarju dostavljal tajne podatke o tem, kakšne oklepnike potrebuje Slovenska vojska. Cekuta pa naj bi te podatke v zameno za denarno nagrado sporočal finskemu podjetju Patria. V ponedeljek je sodišče zaslišalo še zadnjo pričo. Pauli Rumbin, nekdanji šef izvoza v Patrii, ki ga je sodišče zaslišalo prek videopovezave s sodiščem na Finskem, pri poslu s Slovenijo ni neposredno sodeloval. Nekaj let prej pa se je na Morsu poslovno sestal z 
Zupanom.

Neprepričljivo!

Sodnica je v obrazložitvi med drugim izpstavila: "Zupan, vi ste imeli dostop do informacij. Vedeli ste, da Cekuta sodeluje s Patrio, da za to dobiva plačilo. Informacije, ki jih je potreboval, ste mu posredovali brez dvoma vi. Pri tem sicer ni dokazano, da vam je karkoli plačal. Pomagali ste mu na prijateljski ravni." Zupan sodnice ni prepričal niti z izgovorom, da mu je podatke iz pisarne nekdo ukradel. "Zelo nenavadno je, da bi vam tisti, ki bi vam dokumente ukrade, vedel, komu mora dokument predati, da bi ta prišel do Patrie."

Cekuta si je na ta način prislužil 460 tisoč evrov. "V svojem zagovoru ste bili neprepričljivi. Neko trženje ali svetovanje za Patrio brez dvoma niste opravljali. Če bi to držalo, bi Mors to vedel. Svoje delo ste torej opravljali tajno," je poudarila sodnica in dodala, da njegov zagovor meji na neresnost.

Oba obdolžena sodnice nista prepričala o tem, da nista poznala ljudi s Patrie, saj sta tekom celega postopka spreminjala svoj zagovor. Enkrat sta vztrajala, da jih ne poznajat, potem spet, da mogoče...

Sodnica si situacijo razlaga v smislu, da je bil Cekuta kandidat na predsedniških volitvah, ki jih je izgubil. Bil je prezadolžen, brez denarja. Potreboval je denar. "Morda tudi zaradi svojega življenjskega sloga, vendar v to se ne bi spuščala. Dejstvo je, da je potreboval denar," poudarja sodnica. Zupan je to vedel. Vedel je tudi, da lahko zasluži, če Patriji posreduje določene dokumente in mu je pač kot prijatelju pomagal. "Ni dokazano, če je Zupan od tega karkoli dobil, je pa Cekuti premoženjsko korist omogočil, kar pa je ravno tako kaznivo dejanje, kot če bi jo sebi."

Sodnica se sprašuje tudi glede vloge Slovenske obveščevalno varnostne službe; ki Cekuto ni preverila ob njegovih obiskih Morsa. Nihče ni preveril, kaj točno tam počne. "Nemara je bilo dovolj dejstvo, da je bil pač predsedniški kandidat, kar pa ne bi smelo igrati nobene vloge," meni sodnica, preveriti je potrebno vsakogar. Razočarana je tudi nad delom na Morsu, saj so priče, ki jih je zaslišala, dokazale, da ni natančno jasno, kaj so tajni podatki in kdaj so tajni. "Vse je potekalo bolj po domače."

Komentarjev 7
  • mima-šiš 17:47 14.april 2014.

    Cekuta: "Vse informacije ki sem jih dal Patrii so bile splošne" ?????? Pa koga ti farbaš kriminalec. Imaš srečo da ti jaz nisem predsednik vlade pa da niso izredne razmere da ti sodim za veleizdajo.

  • allstarr111 17:28 14.april 2014.

    Am komu pa naj VRNE denar ? Če Finsko sodišče pravi da tega ni bilo ? BTW če se ne morte zment naj ga "vrne" meni :)

  • ac-dc 16:03 14.april 2014.

    Jaz ti ga čist privoščim, ko ga že tako vneto kličeš. Lahko si spotoma prebereš še njegove uspešnice...Premiki, Okopi..