Slovenija
27 ogledov

Cekuti štiri, Zupanu dve leti in pol

Slovenija 24.03.2014 Peter Zupan, Jure Cekuta, nadaljevanje sojenja v zadevi Pat Saša Despot/Žurnal24
Višje sodišče je potrdilo sodbo prvostopenskega sodišča.

Peter Zupan, upokojeni vojaški brigadir in slikar Jure Cekuta bosta, predvidoma že v naslednjih mesecih, v zapor.

Višje sodišče je namreč zavrnilo njuni pritožbi in potrdilo, da bosta morala odslužiti lani dosojene zaporne kazni zaradi koruptivnosti pri državnem nakupu vojaških oklepnikov leta 2007.

Oba v zapor in plačati kazen

Zupan pa bo moral v zaporu odslužiti dve leti in pol zapora in plačati 15.000 evrov denarne kazni. Tožilstvu je torej uspelo dokazati, da je Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo (Mors) zlorabil svoj položaj, saj je slikarju dostavljal tajne podatke, o tem, kakšne oklepnike potrebuje Slovenska vojska. Cekuta pa je te podatke v zameno za denarno nagrado sporočal finskemu podjetju Patria.

Obsojenima je naložilo tudi plačilo sodnih stroškov. Cekuta pa bo moral vrniti tudi 460.875 evrov, kolikor naj bi zaslužil s pridobljenimi podatki.

Oba sta torej pravnomočno obsojena na kazni, ki so jima jih aprila lani dosodili na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Dokumente predal pred objavo razpisa

Sodišče je takrat potrdilo obtožbe tožilstva, da je Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo v času med 3. in 13. junijem 2005 Cekuti pred objavo razpisa in brez pooblastila Morsa predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil, ki niso bili javno dostopni in javno objavljeni.

Šlo je za podatke, da namerava Slovenija nabaviti 150 bojnih vozil v obdobju med letoma 2006 in 2011, svoj prispevek pa bo morala dati tudi lokalna proizvodnja. Patria je bila s tem konkurenčnejša in je imela več časa za pripravo ponudbe, je ocenil senat.

Te dokumente naj bi Cekuta 13. junija predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, pozneje pa tudi odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, za kar naj bi Cekuta na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov.

Niti "poštni nabiralnik" ni pomagal

Na pritožbeni seji pred dobrim mesecem, kjer so višji sodniki obravnavali njuni pritožbi in prisluhnili tudi argumentom Zupana in Cekute, saj sta oba predlagata, da se ju oprosti, saj da jima krivda nikakor ni dokazana, je Zupan celo ponujal nov dokaz. A tega višje sodišče pri svoji končni odločitvi vendarle ni upoštevalo.

Zupanje namreč tik pred pravnomočnim zaključkom sodnega procesa predložil dokument, ki je bil še do nedavnega varovan kot zaupen. Šlo naj bi za navodilo iz junija 2005, s katerim naj bi Zupanov tedanji šef na Mors Edvard Kraševec Zupanu naložil naj se sestaja s Cekuto kot kontaktno osebo Patrie in s tem poskrbi za obveščanje Patrie oziroma zalaganje Patrie z želenimi informacijami, češ, da to zahteva tedanji državni sekretar.

Zupan je ob tem zagotavljal, da z dopisom, ni razpolagal med sodnim procesom na okrožnem sodišču, saj naj bi ga prejel šele pred kratkim, zaradi česar ga je poslal višjim sodnikom skupaj s pritožbo. Našel naj bi ga v domačem poštnem nabiralniku, od koga pa ne ve.

Zdaj bosta tako Zupan kot Cekuta v kratkem v poštni nabiralnik prejela še poziv s sodišča z vabilom, kdaj naj se zglasita v zaporu.

Komentarjev 6
  • dragec 05:53 12.marec 2015.

    Ima,ima, ti butec!!!!!

  • Avatar krojac
    krojac 17:40 11.marec 2015.

    Je v isti zadevi zapornik na svobodi

  • Ferluci 17:27 11.marec 2015.

    In kaj ima to veze z Janšo?