Slovenija
169 ogledov

'Čelada mu ne bi pomagala'

1/2
Žurnal24 main
O nesreči na Manaslu, v kateri je življenje izgubil alpinist Franc Oderlap, je spregovoril alpinist Davo Karničar, ki se je zjutraj vrnil v Slovenijo.


Ker so se v medijih pojavljale informacije in neresnice o nesreči, so se na Planinski zvezi odločili, da o tem poleg Karničarja na tiskovni konferenci spregovorita tudi Matjaž Šerkezi, Karničarjeva zveza v domovini, in Tone Škarja, načelnik komisije za odprave v tuja gorstva. Slednji je zanikal govorice, ki bremenijo Planinsko zvezo, češ da se niso dovolj potrudili in bi Oderlap ob drugačnem spletu okoliščin lahko preživel.

Ker je K2, s katerega sta imela alpinista namen smučati naslednje leto, zelo zanimiv in atraktiven cilj, sta Oderlap in Karničar sklenila, da bosta preizkusila opremo ter ugotovila, ali dobro sodelujeta, je dejal Škarja. Pri tem se je pri prečkanju pobočja pri vzponu zgodila nesreča, ko je kos ledu, ki se je odtrgal višje na pobočju, padel na glavo gorskega reševalca in vrhunskega koroškega alpinista.

Karničar je predstavil in opisal potek reševanja, ki si ga lahko ogledate v prispevku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.