Slovenija
8678 ogledov

Celjanka delavcem ne pusti do bukve

bukev drevo
Občanka Celja Irena Ašič stoletne bukve ne da.

Občanka Celja Irena Ašič, znana po tem, da se zavzema za ohranitev in zaščito dreves, je danes v celjskem mestnem parku sedela ob okoli sto let stari bukvi. S tem je želela preprečiti, da bi delavci z gradbenimi stroji nadaljevali dela za ureditev kolesarske poti mimo bukve. Prepričana je, da bi s tem usodno poškodovali njene korenine, je povedala za STA.

Kot je dejala, so delavci danes, ko se je postavila v bran drevesu, prekinili z deli. Pri drevesu je vztrajala do 18. ure, kako bo ravnala v petek, pa še ne ve.

"Prekipelo mi je"

Meni, da bi morali projektanti kolesarsko pot načrtovati drugače, in sicer tako, da s tem ne bi ogrožali dreves, ki tam rastejo že stoletje ali več. "Prekipelo mi je, ker že nekaj časa prosim za razumne prostorske rešitve," je dejala Ašičeva, ki je kritična tudi do drugih primerov podiranja dreves po Sloveniji.

Na Mestni občini Celje so za STA povedali, da za zdaj o dogajanju podrobneje niso seznanjeni, vedo le toliko, kot so izvedeli iz medijskega poročanja.

Franc Kramar Slovenija Najslavnejše bukve v državi še ne bodo posekali

Podrli 25 kostanjev

Celjska občina pristopila k prenovi drevoreda v mestnem parku, v okviru katere je že podrla 25 dreves divjega kostanja, ki so po navedbah občine bila v slabem stanju. Namesto njih bodo novembra zasadila sto novih, rdečecvetnih kostanjev. Prenova drevoreda je ocenjena na 36.000 evrov z DDV.

Kot je še navedeno na spletni strani celjske občine, pa občina po odstranitvi dreves v parku načrtuje tudi izgradnjo nove sprehajalne poti s kolesarsko povezavo, ki jo bo gradilo podjetje VOC Celje, stala pa bo 99.400 evrov z DDV.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • ljubodoma 19:45 27.oktober 2017.

    rdeći prasci niso in ne bodo nikoli demokrati, saj v Avstriji imajo "kurca" rdeći prasci so pa brez jajc in tudi ne sežejo niti do "jajc" a maš dvojne lete, ker si pobijal poštene Slovence ?

  • ljubodoma 18:29 26.oktober 2017.

    Se zahvaljujem edini, ki se zavzema za Avstroogrsko, kjer nam je bilo boljše in drevo je še iz istih časov, kakor tudi Alma Karlin; z njo so isto delali kot z rdećelistno bukvijo, samo ona ni učakala 100 let, ker ...prikaži več so jo prej ubili komunisti - rdeći prasci !