Slovenija
19 ogledov

Celjske asistentke stavkajo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Stavka v ZD Celje. Zaposleni hočejo sistematizacijo delovnega mesta zobne asistentke in s tem uvrstitev v 22.plačilni razred. Zavračajo predlog naj stavko zamrznejo in pravico uveljavljajo po sodni poti.

V  ZD Celje stavka vseh 13 zaposlenih zobozdravstvenih asistentk. ''Stavkali bomo 3 dni, če dogovora ne bo, bomo v petek stavko zaostrili in opravljali le nujne storitve,'' nam je povedal Zvone Vukadinovič, predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva.

Delavke v zobozdravstvu zahtevajo, da se vse, ki opravljajo delo asistence zobozdravnikom, razporedi na delovno mesto zobozdravstveni asistent. Srednje medicinske sestre in zdravstveni tehniki, ki so se morali posebej usposobiti za delo pri zobozdravniku, so namreč od Virantove reforme naprej v nekaterih zdravstvenih domovih uvrščene v nižji plačilni razred.

''Zahtevamo sistematizacijo delovnega mesta zdravstveni asistent, predlog vodstva, naj stavko zamrznemo in pravico uveljavljamo po sodni poti pa je le prelaganje zadev. Oba odbora sta o zaprosilu za tako razlago že odločala in vodstvo to ve. Od zadnjega odločanja do danes se kolektivni pogodbi oziroma aneksa nista v ničemer spremenila. Zato odbora ne moreta odločati drugače," je še dejal Vukadinovič.

Med stavko bodo v celjskem zdravstvenem domu opravljali vse storitve za mladino do 18. leta in za starejše od 65 let, za ostale pa le nujne storitve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.