Slovenija
473 ogledov

Celjski robot, ki odstrani raka

Robot kirurgija kirurški robot da Vinci
1/6
Žurnal24 main
Celjska splošna bolnišnica je prva v državi začela uporabljati kirurškega robota. Začeli so z operacijami na urologiji, in sicer pri bolnikih z rakom prostate.

Splošna bolnišnica Celje je na začetku maja kot prva v Sloveniji uvedla kirurškega robota da Vinci. Gre za aparat, ki združuje prednosti laparoskopskega in klasičnega načina operiranja ter omogoča minimalno invazivno kirurgijo na številnih področjih.

V celjski bolnišnici je to letošnja največja investicija v medicinsko opremo, ki predstavlja velik strokovni in tehnološki napredek kirurške dejavnosti v Sloveniji. Za robotski sistem so odšteli 1,7 milijona evrov. Doslej so z novo tehnologijo operirali šest bolnikov z rakom prostate. Čeprav ena operacija stane 5600 evrov, bolnikom za operacijo ni treba plačati.

Stroški zdravljenja z robotsko kirurgijo so višji od sedanjih, zato so se v bolnišnici odločili, da bodo razliko v ceni, ki znaša približno tisoč evrov, poskušali pokriti z donacijskimi sredstvi.

Robot s štirimi rokami in kamero
Sistem robota da Vinci sestavljajo kirurška konzola, robotski stolp, stolp za prenos slike in instrumenti. Do leta 2003 so izdelovali robota s tremi rokami, po tem letu pa so mu dodali še četrto roko, ki nosi kamero. Vse štiri roke vodi operater s kirurško konzolo, ob bolniku pa sta med posegom še asistent in instrumentarka. Za izvedbo vseh večjih operativnih posegov sta potrebna le dva kirurga, in ne trije kot pri laparoskopskih in klasičnih operativnih posegih.

Operater v kirurški konzoli vidi sliko tridimenzionalno in desetkrat povečano. Robot ima vgrajen tudi filter, ki odpravi tresenje rok, zato je gibanje instrumentov natančnejše. Pri načrtovanju instrumentov so sledili naravnemu gibanju rok v zapestju in ga presegli, zato se instrumenti lahko obračajo še bolj fleksibilno kot človeška roka.

Robot kirurgija kirur%C5%A1ki robot da Vinci | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Robota da Vinci je razvila ameriška družba Intuitive Surgical, ki je edini proizvajalec robota za uporabo pri operativnem zdravljenju. Prvi prototip so izdelali v sodelovanju z ameriško vojsko leta 1980, v medicini pa so prvi poseg z robotom da Vinci opravili leta 1999.

Odstranitev raka v zgodnjem stadiju
Robot da Vinci se uporablja pri urologiji, abdominalni kirurgiji, žilni kirurgiji, torakalni kirurgiji, kardiovaskularni kirurgiji, ginekologiji in ORL. Trenutno se robotska kirurgija največ uporablja v urologiji in ginekologiji.

V celjski bolnišnici so robota začeli najprej uporabljati na urologiji, z njim pa operirajo bolnike z rakom prostate. Zaradi dobre diagnostike je pri vedno večjem številu moških obolenje ugotovljeno v zgodnjem stadiju, ko je bolezen še ozdravljiva. Približno polovico vseh na novo odkritih bolnikov lahko zdravijo z radikalno prostatektomijo, to je z odstranitvijo prostate, ki je velik kirurški poseg.

V svetu trenutno deluje 1482 robotov da Vinci, od tega 1091 v ZDA, 264 v Evropi in 127 drugod po svetu.

Odstranitev prostate je najboljši način zdravljenja raka prostate, ki se še ni razširil na sosednje ali oddaljene organe. Pri operativnem posegu z robotom ima bolnik manj bolečin, transfuzij, zapletov, brazgotin ter hitreje okreva in se vrne v normalno aktivnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.