Slovenija
23 ogledov

"Celo anonimko plačali Slovenci"

Milan M. Cvikl (Foto: Ana Petkovšek) Žurnal24 main
Moja plača bo enaka plačam evropskih komisarjev in preostalim visokim funkcionarjem EU, pravi Milan M. Cvikl. Račun za potne stroške ni šel iz mojega žepa, saj sem kandidat države.

Znano je, da se Milan M. Cvikl z mesta generalnega sekretarja vlade seli v Luksemburg, kjer bo postal član Evropskega sodišča, stroški za pot in nastanitev med zaslišanjem pa so šli na račun slovenskih davkoplačevalcev. Potem ko smo ga o teh stroških že pred mesecem spraševali na Žurnalu24, je vprašanje na to tematiko na sekretariat naslovil tudi poslanec SDS Jože Tanko.

Pot in nastanitev sta stala nekaj čez 1.000 evrov, je za Žurnal24 danes znova pojasnil Cvikl, medtem ko je Tanko zaman čakal na natančen podatek.

Blizu 20.000 bruto
Pa se Cviklu ne zdi čudno, da bodo stroške poravnali slovenski davkoplačevalci, medtem ko bo sam kot evropski revizor iz evropske malhe vsak mesec prejemal okoli 20.000 evrov bruto? Bilo bi presenetljivo, če bi stroške poravnal kandidat sam, saj sem bil na zaslišanju kot kandidat Slovenije in ne zasebnik, odgovarja Cvikl. "Celo stroške kopiranja anonimke proti meni pred zaslišanjem v Evropskem parlamentu so plačali evropski davkoplačevalci, torej tudi Slovenci," še doda.

Višine svoje plače, čeprav bo kmalu nastopil novo službo, še noče izdati, pravi, da natančne številke niti ne ve. Dodaja pa, da tako kot za ostala funkcionarska in komisarska mesta velja, da plača znaša 108 odstotkov najbolje plačanega evropskega poslanca. Za primerjavo, plača komisarja Janeza Potočnika je okoli 19.000 evrov bruto. To je sicer nekaj manj od zneska 21.000 evrov, ki se je v minulih tednih pojavljal v javnosti, a vanj niso vključeni različni dodatki, ki jih v Cviklovem primeru ni malo.

Cvikl sicer poudarja, da bo njegova plača obdavčena po zakonih Luksemburga, zato bo moral na natančen neto znesek počakati do prve plače.

O poroki pa nič
Cvikl, ki bo odslej bdel nad pravilno porabo evropskega denarja, nam sicer niti marca ni želel odgovoriti, koliko je znašal račun za njegovo poroko, ki jo je praznoval na Brdu pri Kranju.

Septembra lani smo  namreč ugotovili, da sta računa za storitve JGZ Brdo, ki nam ju je pokazal za praznovanje svojega abrahama in dopustovanje (oboje v času, ko je že bil generalni sekretar vlade), veliko nižja, kot če bi ju plačal po uradnem ceniku. Potrdila o plačilu poroke na Brdu nam že takrat ni pokazal, saj je dejal, da ga je poravnala mati njegove neveste.

Odhaja na dobro plačano mesto
Evropski poslanci so sicer konec marca v Bruslju z veliko večino podprli Cvikla za člana Evropskega računskega sodišča. Zanj je glasovalo 549 evropskih poslancev, proti 19, 53 pa je bilo vzdržanih. Evropski parlament je podprl tudi vseh preostalih devet kandidatov za člane sodišča.

Tanko pa je februarja premierja Boruta Pahorja opozoril na neprimernost Cvikla za položaj člana Evropskega računskega sodišča, češ da je Cvikl javnosti znan predvsem kot politik pristranskih stališč, vnet zagovornik podjetja Sistemska tehnika ter preganjalec njihove konkurence.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.