Slovenija
35 ogledov

Celo upniki bi prispevali

Ranko Mimovic Anže Petkovšek
Goljufija. Lastnik propadlega CPL Ranko Mimović ni dokazal, od kod mu denar.

Finančno izčrpavanje. "Okoli mene se ustvarja neka fama, javno se me želi prikazati kot negativca v poslovnem svetu. A vse te govorice temeljijo na lažeh, ki se o meni širijo po tržnici in ljubljanskih lokalih. V resnici ima moje podjetje z osmimi zaposleni v Kristalni palači v BTC pisarno," je Ranko Mimović, lastnik propadlega Cestnega podjetja Ljubljana (CPL), včeraj zaman prepričeval ljubljansko sodišče, naj ga v zameno za pol milijona evrov varščine izpusti iz pripora. Tam namreč Mimović biva od začetka januarja, ko ga je zaradi domnevnih goljufij aretirala policija.

Nekateri ponujajo sami!

Sodišče ponujenega denarja ni sprejelo, saj Mimoviću ni uspelo dokazati, da bo pol milijona evrov varščine pridobil pošteno in zakonito. "Vsi poslovni partnerji, tako v Sloveniji kot v drugih državah nekdanje Jugoslavije, so mi pripravljeni pomagati, da zberemo ta denar in me spravijo iz pripora. Nekateri mi sami ponujajo pol milijona evrov," je sodnici zatrjeval Mimović. Po naših informacijah naj bi denar za Mimovićevo varščino zadnje tedne intenzivno pomagala zbirati celo dva upnika, ki jima Mimović dolguje večje vsote denarja. Čeprav naj bi si Mimović v zadnjih letih osebno nabral za nekaj milijonov evrov dolgov, naj bi se istočasno v Srbiji in na Hrvaškem loteval novih poslovnih projektov.

Med drugim je prek svojega zdaj že propadlega podjetja FIA Grupa leta 2010 za odkup delnic Podravke ponujal 240 milijonov evrov, Zagrebški borzi pa ni nikoli dokazal, da ima res denar za to. Napovedal je tudi vlaganja v bančni in turistični sektor na Hrvaškem. Leta 2009 pa je, prav tako brez konkretnih načrtov, obljubljal, da bo od 60 do 100 milijonov evrov vložil v srbsko gospodarstvo. Sredstva za to naj bi dobil v Italiji in Švici. Na nekaj Mimovićevih preteklih poslovnih načrtov je sodišče opozorilo tudi tožilstvo, ki prav zato dvomi o tem, da bi Mimović ob vseh dolgovih sploh lahko zbral pol milijona evrov. "Ti poslovni odnosi Mimovića se morajo enkrat končati," je prepričana tožilka Blanka Žgajnar.

Državljan česa?

Izbrisan. Mimović sodišču tudi ni dokazal, da ni državljan Srbije, kamor bi se lahko umaknil, če bi ga izpustili iz pripora. "Pred razpadom skupne države Srbije in Črne gore sem bil državljan te države, ko sta se ločili, pa so me izbrisali iz obeh evidenc."

Komentarjev 2
  • ac-dc 15:48 10.april 2014.

    Popravek: Gre za kapitalistično golazen s socialistično podlago. Ti so lastniki tistega, česar niso nikoli ustvarili ali zaslužili in tega tudi ne znajo cenit. Drugače pa, ja, gotovo so nedolžni. Vsi po vrsti. Itak da.

  • maresem 15:43 10.april 2014.

    To golazen kapitalistično, lopovsko, balkansko pa ne morem gledat. Kje so vsi "zemljaci", da mu jeb. mamico?