Slovenija
107 ogledov

Celoten senat KPK podal odstop

prazna kpk Janez Zalaznik
Celoten senat protikorupcijske komisije je nepreklicno podal odstop.

Gre za odstop iz protesta. Vsi trije člani senata, predsednik komisije Goran Klemenčič, namestnik predsednika komisije Rok Praprotnik in namestnica predsednika Liljana Selinšek so posredovali predsedniku republike Borutu Pahorju pisne odstopne izjave. Svojo odločitev pa so mu ustno pojasnili že v sredo.

Trčili so ob zid

Odstopili so iz protesta, saj so naredili vse, kar so lahko na podlagi obstoječega zakona. Spremembe so predlagali že pred letom dni, ampak kot pravijo, je v parlamentu tiha aliansa proti spremembam, ki presega meje koalicije in opozicije. Klemenčič je dejal, da "ne odstopamo iz obupa ali občutka nemoči in tudi ne zaradi pritiskov, saj jih znamo prenašati. Ni nam zmanjkalo poguma, niti volje za delo - krepitev pravne države, integritete, omejevanja korupcije in nasprotja interesov". Odstopajo iz odgovornosti, saj zaradi zakonodajnih omejitev ne morejo doseči nujnih sprememb.

Poudaril je, da so trčili ob nepremostljiv zid in da z lopatko, ki jim jo v roke dajeta zakonodaja in proračun, ne morejo skopati predora, skozi katerega bi posijala luč. "Pred zidom zdaj lahko zakurimo taborni ogenj in čakamo – vmes pa pustimo, da našo institucijo in druge institucije pravne države, vključno z organi odkrivanja in pregona, razkrajajo ter šibijo."

Sistemska korupcija kriva za moralno propadanje

Klemenčič je dejal, da odstopajo v naivnem upanju, da bo njihov odstop alarm, da je čas, da se nehamo pretvarjati, da je napredek na tem področju in da je trajen. Dodal je, da je sistemska korupcija v Sloveniji izjemna in eden ključnih razlogov za ekonomsko in moralno propadanje te države. Ob tem je dejal, da politika sama ne zna zapreti vrata lobijem in da je čas, da prevzame odgovornost, kar pa bo mogoče šele, ko "bo začela svojo pozicijo dojemati in izvrševati kot odgovornost za javni interes in državo in ne kot odgovornost za svojo politično stranko in zanjo svoje interesne skupine, pomembne ljudi". "Vsa načela, ki so vodila delovanje komisije – integriteta, vladavina prava, odgovornost, omejevanje korupcijskih tveganj in nasprotja interesov – so danes karikature javnega, političnega, medijskega in pravnega okolja."

Znotraj okvirov, v katerih deluje komisija, ni mogoče narediti bistvenega izboljšanja, kar pomeni, da bi bilo treba izboljšati Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Menijo sicer, da so možnosti za to nikakršne. Pri tem so izpostavili, da državni zbor v treh letih ni uspel zaključiti obravnave niti enega poročila komisije. "Prišli smo celo do takšnega absurda, da nobena poslanska skupina ni bila pripravljena sodelovati pri preventivnem projektu komisije, v katerega je vključenih 60 slovenskih osnovnih šol, skoraj 4000 učencev pa je v njegovem okviru napisalo spise ”pisma poslancem”. Lahko rečemo, da razumemo sporočilo. Vendar se s takšnim odnosom ne moremo strinjati."

"Govorilo se bo, a nič naredilo"

Prepričani so, da se bo "mnogim našim 'strankam' in njihovemu podpornemu okolju oddahnilo. V mnogih političnih krogih na levi in desni, v mnogih odvetniških družbah, svetovalnih in lobističnih podjetjih bodo veseli. Njim sporočamo, da to ni njihova zmaga".

Pričakujejo namige, špekulacije in ugibanja o pravih razlogih za njihov odstop, strokovne in politične ocene. "Vsako izjavo lahko vnaprej predvidimo. Spet se bo veliko govorilo in nič naredilo," je dejal Klemenčič. "Naš namen je bil narediti edino, kar nam je še ostalo."

Odločitev o odstopu je v njih tlela že od poletja. So pa na to možnost nakazali že v januarskem poročilu, kjer so zapisali, da bodo odstopili, v kolikor se stanje ne bo spremenilo. Svoje delo bodo nadaljevali do imenovanja nove komisije, ampak najdlje do 1. marca 2014. Do takrat bodo zaključili nekaj odprtih zadev, med katerimi je tudi ena velika s področja zdravstva.

Komentarjev 32
  • vladek 07:17 30.november 2013.

    a misliš komunisti in solatarji

  • vladek 07:15 30.november 2013.

    Še tožilstvo naj odstopi,pa bodo solatarji popolnoma obvladali Slovenijom.

  • Pepe007 19:53 29.november 2013.

    V prvem bifeju se dobi "komisija", ki deluje na enakem principu.Kaj bi ti sploh radi povedali? Da bi bili radi super policija?