Slovenija
19 ogledov

Cena črnega zlata še pada

Po 4. marcu letos je to prva zaključna vrednost pod 100 dolarji za sodček nafte. Žurnal24 main
Cena ameriške lahke nafte se je danes na newyorški borzi znižala na 91,94 dolarja za 159-litrski sod. Nazadnje je bila zaključna vrednost za sodček nafte pod 100 dolarji 4. marca.

Nafta se je po rekordnih 147 dolarjih, doseženih 11. julija, pocenila že za okrog 55 dolarjev oziroma 37 odstotkov. Cena nafte Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) se je v ponedeljek pocenila za 3,98 dolarja na 91,35 dolarja. "Ljudje v paniki prodajajo vse," je povedal analitik Jonathan Kornafel iz podjetja Hudson Capital Energy in dodal, da morda še ni konec padanja povpraševanja.

Posledice je čutiti tudi pri nas
Na padec cen črnega zlata je vplivala zaskrbljenost vlagateljev, da bo ameriška posojilna kriza, ki je med drugim povzročila stečaj četrte največje ameriške investicijske banke Lehman Brothers, negativno vplivala na svetovno gospodarsko rast in zmanjšala povpraševanje po nafti. Kot je znano, so stečaj ene najstarejših investicijskih bank v ZDA, prodaja banke Merrill Lynch in težave največje svetovne zavarovalnice AIG navzdol pognale tečaje vrednostnih papirjev na borzah ter okrepile negotovost na svetovnih finančnih trgih. Posledica stečaja ameriške investicijske banke Lehman Brothers je odjeknila tudi na ljubljanski borzi, saj se je večina delnic pocenila, najbolj Aerodromove in Krkine.

Padca cen črnega zlata ni zaustavila niti novica o napadu minulo noč, ki ga je na postajo za črpanje nafte družbe Royal Dutch Shell v južnem delu Nigerije izvedla oborožena uporniška skupina in v katerem je bil ubit najmanj en stražar. Po nekaterih podatkih naj bi bil napadeni obrat uničen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.