Slovenija
34 ogledov

Cena drv zelo nizka in še pada

Podrte smreke Žurnal24 main
Na trgu izjemno veliko ponudba drv, kar je povzročilo padec cen, ki bodo še nižje.

Cena "na kamionski cesti" znaša okoli 30 evrov in tudi manj za kubični meter ter še pada, je STA povedal direktor Združenja za gozdarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije Jože Sterle. Taka cena pomeni, da  niso vključeni stroški nakladanja in razkladanja ter stroški prevoza, ki tako kasneje zvišujejo ceno drv. Takšna cena je najbolj točna in je lahko primerljiva, saj nato predvsem prevoz različno daleč različno podraži ceno drv.

Ne pokrijejo se niti stroški 

Konec lanskega leta je cena drv "na kamionski cesti" znašala tudi do 50 evrov. S sedanjo ceno pa se ne pokrivajo več lastni stroški. "To ni več cena, ki bi ljudi spodbujala k sečnji," je dodal Sterle in opozoril tudi na problem kopičenja lesa in drv, saj so žage in tovarne ivernih plošč v bližnji okolici zaradi povečane ponudbe na trgu polne, prav tako so si nekatera gospodinjstva že naredila zaloge tudi za pet let naprej.

Trg porušen 

Zaradi žleda, ki je konec januarja in v začetku februarja letos prizadel velik del Slovenije, bo po ocenah Zavoda za gozdove Slovenije treba skupno posekati 9,3 milijona kubičnih metrov drevja. Škoda je ocenjena na 214 milijonov evrov, sanacija pa bo po ocenah stala 36,3 milijona evrov.
Trenutno po Sterletovih besedah poteka višek sanacije v slovenskih gozdovi. Sterle predvideva, da bo lesna industrija zaradi poceni surovine verjetno v teh mesecih nekaj zaslužila, razmere na trgu pa se po njegovem še ne bodo hitro stabilizirale. "To se ne bo zgodilo letos, pa tudi prihodnje leto verjetno še ne," je dejal Sterle.

Komentarjev 9
  • Piran 16:17 12.julij 2014.

    Tudi če bi doma ostalo za zalogo, bi tudi bilo v redu.

  • Piran 16:17 12.julij 2014.

    Tudi če bi doma ostalo za zalogo, bi tudi bilo v redu.

  • Piran 16:17 12.julij 2014.

    Tudi če bi doma ostalo za zalogo, bi tudi bilo v redu.