Slovenija
63 ogledov

"Cena je bila pred akcijo nižja"

Lesnina Bralka
Bralec je konec tedna kupoval v Lesnini. Presenetila ga je cena posteljnine, ki je bila kljub obljubi akcije v trgovini višja od prečrtane. V Lesnini se za napako opravičujejo. Tržni inšpektorat zadevo preverja.

Na nas se je obrnil bralec, ki se je konec tedna odpravil po nakupih v Lesnino v Mariboru. V trgovini je naletel na neprijetno presenečenje, pravi. Ko je v roke prijel posteljnino, ki naj bi bila znižana na 29,90 evra, je pod akcijsko ceno zagledal staro ceno. Cena posteljnine je bila, kot pravi, pred akcijo nižja.

"Ta konec tedna so po vsej Sloveniji oglaševali akcijo posebnih popustov. Pri vhodu so imeli police s posteljnino, kjer je pisalo: 'Popust: posteljnina 29,90 evra'. Na paketu je bila s črnim flomastrom prekrita stara cena, vendar ta ni bila dovolj dobro skrita, zato se je dobro videlo, da je stara cena znašala 19,99 evra, nova cena s popustom pa je torej znašala 29,90 evra," nam je zapisal bralec (njegovo ime hranimo v uredništvu).

Zanimalo ga je, kako je to mogoče in ali ne gre pri omenjeni zadevi za zavajanje kupcev.

V akciji je bila aprila

Pri Lesnini so zadevo preverili tako v nabavnem oddelku spremljajočih programov kot tudi v poslovni enoti Hoče. Roman Frank, vodja službe marketinga pri Lesnini, je za zurnal24.si povedal, da omenjena posteljnina ni bila predmet posebne nedeljske akcije, saj se je prodajala po redni ceni 29,90 evra.

"Res smo imeli omenjeno posteljnino v akciji v našem katalogu meseca aprila, in sicer od 7. 4. do 20. 4. 2011 po ceni 19,99 evra. Po zaključku te akcije je veljala (in še vedno velja) redna cena: 29,90 evra. Prodajalci so bili nekoliko nerodni pri označevanju artikla, ker so po preteku akcije le prečrtali akcijsko ceno in niso zamenjali cenovne nalepke, na kateri stara akcijska cena ne bi bila več vidna. Stranki se za vse nevšečnosti globoko opravičujemo, vendar ni bilo nikakršnega namena, da bi kakorkoli zavajali, saj se artikel po zaključku aprilske akcije prodaja po redni ceni, ki znaša 29,90 evra."

Še ne vedo, ali gre za zavajanje

S Tržnega inšpektorata RS so nam sporočili, "da zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami v petem členu določa, da se poslovna praksa šteje za zavajajočo, če vsebuje napačne informacije in je neresnična. Prav tako se lahko šteje za zavajajočo, če kakorkoli, vključno s celotno predstavitvijo, zavaja ali bi utegnila zavajati povprečnega potrošnika, čeprav je informacija točna glede enega ali več naštetih elementov, ter v vsakem primeru povzroči ali bi utegnila povzročiti, da povprečen potrošnik sprejme odločitev o poslu, ki je sicer ne bi sprejel, in sicer glede cene ali načina izračunavanja cene ali določene cenovne prednosti."

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlič je še zapisala, da bi v primeru Lesnine lahko šlo za kršitev zgoraj napisanega člena. Vendar je treba za konkreten odgovor opraviti inšpekcijski pregled. Ugotovitve bodo nato pokazale, ali je bil predpis kršen.

Komentarjev 3
  • anibas 20:25 21.oktober 2011.

    Sem bila v Lesnini v soboto in v nedeljo. Nek izdelek je stal v soboto 5€, v nedeljo pa je bil znižan iz 8€ na 4€. Totalno zavajanje ljudi!

  • privat 19:11 17.oktober 2011.

    verjetno se bojo že kaj dogovorili z inšpektorjem da ne bo kazni...pač se zgodi..namerno

  • SuperStar 18:42 17.oktober 2011.

    ah, to se je že velikokrat zgodilo! :-)