Slovenija
13 ogledov

Cena razpada koalicije

zares Benjamin Kovač
Zamenjave. Za nadomestila poslanskih in ministrskih plač po odhodu Zaresa okoli 188 tisoč evrov.

Odhodi. V ponedeljek bo skupaj z Zaresovimi ministricami za gospodarstvo, javno upravo in kulturo odšlo tudi osem njihovih najožjih sodelavcev, eden pa se je že upokojil. Majda Širca se bo vrnila v poslanske klopi, Darja Radić in Irma Pavlinič Krebs pa bosta zaprosili za nadomestilo ministrske plače.

Pavlinič Krebsova bo zaprosila za nadomestilo za največ tri mesece, saj mora za nadaljevanje odvetniške prakse urediti formalnosti. Njena plača je bila okoli 2.950 evrov neto. Prav tako bo za nadomestilo zaprosila Radićeva; njena zadnja neto plača je bila 2.940 evrov, kot so povedali na ministrstvu, pa bo nadomestilo prejemala do nastopa nove službe.

Ker se je med poslance že vrnil nekdanji minister za visoko šolstvo Gregor Golobič, je morala poslansko mesto zapustiti Cveta Zalokar Oražem, ki je pred tem že izstopila iz stranke Zares. Tudi ona bo zaprosila za nadomestilo – njena zadnja neto plača je bila 2.411 evrov. Dejala je, da službe še nima, a da jo bo čez poletje verjetno tudi težko našla. Ko se bo med poslance vrnila Širčeva, pa bo moral oditi Vito Rožej. “Tudi prej nisem imel službe, tako da bom tudi poslej samozaposlen,” je dejal. Njegova zadnja neto poslanska plača je bila 2.336 evrov.

Križanič in Gaspari se ga otepata

• Ministrovanje. Predsednik vlade Borut Pahor bo zadnji koalicijski partnerici LDS oziroma Katarini Kresal predlog preoblikovanja vlade predstavil v ponedeljek; naklonjen je združevanju resorjev.

• Neuradno. Po neuradnih informacijah si Pahor prizadeva, da bi ministrstvo za kulturo prevzel zdajšnji sekretar Stojan Pelko. Gospodarskega ministra še išče, mesta pa ne želita Mitja Gaspari in Franc Križanič. Ministrstvo za javno upravo naj bi bilo tako rekoč ukinjeno, del zaposlenih je že odšel v agencijo za javno naročanje, drugi del naj bi prevzelo ministrstvo za notranje zadeve.

• Brez komentarja. Na nobenem od ministrstev navedb niso želeli komentirati, neuradnih informacij pa ne komentirajo niti v Pahorjevem kabinetu.

Komentarjev 2
  • alexslo 11:06 24.junij 2011.

    No še en primer deklasifikacije ljudi na priviligirane in nepriviligirane. Če navaden smrtnik da odpoved delovnega razmerja ni upravičen do nikakeršnih nadomestil. Ta naša ' smetana ' pa sama odstopi in je nato še opravičena do enormnih nadomestil. Potem pa ...prikaži več si še upajo podajati izjave o proračunskih primankljajih... TOLIKO O DEMOKRACIJI V SLOVENIJI IN PRAVIČNOSTI PRED ZAKONI.....

  • 1111 08:52 24.junij 2011.

    kakšna nadomestila?????? prokleta banda gnusna...na zavod in čakat..itak ste nakradli več kot preveč!!!!