Slovenija
40463 ogledov

Cene bencina v nebo, kaj pa kilometrina!

Novice: Nemčija zvišala minimalno urno postavko. Toliko bo znašala. Facebook
Kljub rekordnim cenam bencina boste za službeno pot, ki jo opravite s svojim vozilom, dobili enako kot takrat, ko je liter bencina stal evro.

Uredba, ki je bila sprejeta leta 2008, torej pred štirinajstimi leti, določa, da za kilometer službene poti dobite 37 centov povračila, če vam po kilometrih obračunajo prevoz na delo, pa vam pripada 18 centov za vsak prevožen kilometer.

Včasih je bila kilometrina vezana na ceno bencina, za službeno pot je bilo povračilo 30 odstotkov cene litra 95-oktanskega bencina, za prevoz na delo pa 15 odstotkov. Nekatere kolektivne pogodbe se sklicujejo še na to staro uredbo, zato se povračila opravljajo po njej. Ob trenutni ceni goriva bi bilo nadomestilo za kilometer službene poti 45 centov, za prevoz na delo pa 23 centov, torej osem oziroma pet centov več, kot velja doslej.

Kdor ima do službe petdeset kilometrov in mu prevoz obračunajo po kilometrih, bi tako v enem mesecu dobil 110 evrov več. Upoštevali smo, da ima mesec 22 delovnih dni.

Pri službenih poteh bi bil vsak kilometer vreden osem centov več, kar pomeni, da bi zaposleni za vsakih sto kilometrov službenih poti, ki bi jih opravili s svojim vozilom, dobili osem evrov več.

Ob tem je potrebno omeniti, da je bilo nadomestilo, ki je še vedno vezano na ceno goriva, tudi nižje od fiksnega, ki je v veljavni uredbi. V času epidemije, ko je liter bencina stal evro, je bilo nadomestilo 30 oziroma 15 centov.

Sindikati so včeraj vladi in ministrstvu za delo poslali poziv, naj se ti zneski zvišajo.

Liter bencina je leta 2008, ko je bila sprejeta uredba, stal 1,146 evra, utemeljujejo, zdaj pa stane 1,503 evra, torej skoraj tretjino več.

Sindikati predlagajo, da povračilo kilometrine zviša najmanj za četrtino na 46 centov za službeno pot in 22 centov za prevoz na delo.

Najvišje neobdavčeno povračilo stroškov prehrane pa bi se moralo zvišati še bolj, saj se je v obdobju od sprejetja uredbe hrana podražila za več kot 29 odstotkov. Po njihovem predlogu bi neobdavčen znesek za povračilo stroškov prehrane po novem znašal 7,91 evra (zdaj znaša 6,12 evra).

Sindikati: To je nujno še pred volitvami

"Prepričani smo, da je sprememba višine denarnih zneskov v Uredbi nujno potrebna. Zato pozivamo pristojno ministrstvo in Vlado RS, da nemudoma pristopi k spremembi višine neobdavčenih denarnih zneskov v predlagani višini ter da se le te sprejmejo v najkrajšem možnem času. Še v času pred volitvami. Prav tako, glede na hitro rast cen, zlasti energentov in naftnih derivatov v zadnjem obdobju, predlagamo, da se ustreznost najvišjih neobdavčenih zneskov preveri vsake nadaljnje 3 mesece in se te zneske v primeru znatne rasti cen tudi ustrezno uskladi s to rastjo," so zapisali v pozivu vladi.

Sindikati predlagajo, da se drugi zneski iz Uredbe o povračilu stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja (dnevnice, jubilejne nagrade, odpravnine, nadomestilo za ločeno življenje, terenski dodatek in podobno) zvišajo za petino, kolikor je v obdobju po sprejetju uredbe znašala inflacija.

Sindikati so svoj poziv poslali na vlado in na ministrstvo za delo, zato smo to ministrstvo prosili za komentar poziva. Odgovorili so nam, da je zadeva v pristojnosti ministrstva za finance, saj gre za določitev najvišjih zneskov, ki niso predmet obdavčitve. Prošnjo za komentar smo nato poslali še na ministrstvo za finance, a odgovora še nismo prejeli. 

Povračilo za prevoz na delo se navadno obračuna v višini mesečne vozovnice za javni promet, lahko pa tudi po kilometrih. Kdaj je tako, določi podjetje v internih aktih, eden od razlogov za obračun po kilometrih pa je na primer delo v času, ko javni prevoz ne omogoča prihoda na delo.

janez.zalaznik@styria-media.si

 

 
Komentarjev 19
  • marko256 08:01 17.marec 2022.

    Podjetniški lobi si je ukroil zakonodajo zase pa ti plačujejo avtobus čeprav ga nimaš kje pa šele do vrat. Na razgovoru te pa vprašajo ali imaš lasten prevoz! Bolje, da ne načenjam vsega. Raja pa tiho in dela za minimalko ...prikaži več ali manj, da ji mora še socijalna dodat, do minimalke. Res smo v Kekčevi deželi hlapci!

  • kapibara1 19:47 16.marec 2022.

    So me brisali, pa da ne dolgovezm kot prej: Sodelavec v eno smer za v službo naredi 101km+ nazaj- na teden- na mesc.. Slovenske Konnjice- Pa računajte ! Cerka 650 SAMoOza prevoz, katerga mu plačujejo ženske za trakom v Gorenju ...prikaži več in tisti, ki poleti polagajo asfalat- To je pa lahko samo še v JS SLO !

  • bljitva 12:44 16.marec 2022.

    prvo kot prvo bi bilo potrebno popolnoma ukinit povračilo stroškov za prevoz na delo in plačilo malice...to je popolnoma ne logično in nepravično do nekaterih, mnogi pa to celo z goljufijami izkoriščajo...v nobeni normalni državi takih dodatkov ne poznajo, kar je edino pravilno.