Slovenija
39939 ogledov

Cene bodo dvignili za vsaj deset odstotkov, sledil bo plaz

Denar, evro Profimedia
Predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Peter Pišek je zaradi rekordnih cen goriva slovenske prevoznike pozval k podražitvi prevozov za vsaj deset odstotkov, v nasprotnem primeru se bodo transportna podjetja znašla v likvidnostnih težavah. Kot je povedal za STA, bo to za sabo potegnilo tudi nove podražitve blaga.

Pišek iz OZS je izpostavil veliko negotovost podjetij, ki se ukvarjajo s prevozi, pri čemer gre po njegovih besedah za politično krizo in špekulacije, nikakor pa ne za energetsko krizo, saj se svetovne naftne zaloge in zaloge plina niso nič zmanjšale.

Avtoprevozniki, ki imajo veliko težav že zaradi problematike delovnih dovoljenj in iskanja kadrov, so se zdaj znašli v še večjih težavah. Hkrati v Sloveniji ta trenutek nimajo sogovornika, saj je ena vlada v odhajanju, druga pa se še ni oblikovala.

"Spet bomo morali na novo vzpostaviti dialog z novimi ljudmi in upam, da bo do tega prišlo čim prej," je dejal Pišek, ki se je danes na različne teme slišal tudi z odhajajočim ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, s katerim so po njegovih besedah doslej sodelovali zelo dobro.

V enem dnevu 35 tisoč evrov več stroškov

Regulacija cen naftnih derivatov je po Piškovem mnenju na kratek rok edina in nujna rešitev, vendar so na gospodarskem ministrstvu drugačnega mnenja, saj pravijo, da so razmere na trgih normalne. Temu ni tako, saj so v nekaterih državah, na primer na Malti ali na Madžarskem, cene precej nižje, je še dodal prvi mož sekcije za promet, ki je imel s podražitvijo samo v svoji floti danes za 35.000 evrov višje stroške.

Predsednika vlade ob tem poziva, da naj avtoprevoznike in obrtnike sprejme takoj, ob tem pa dodaja, da o kakšnih ostrejših aktivnostih za zdaj še niso razmišljali. O problematiki bodo več povedali na načrtovani petkovi novinarski konferenci.

Cene naftnih derivatov so se v nedeljo v skladu s pričakovanji na bencinskih servisih v Sloveniji precej dvignile, potem ko se vlada ni odločila za podaljšanje regulacije cen pogonskih goriv. Na bencinskih servisih Petrola zunaj avtocest je treba za liter 95-oktanskega bencina odšteti 1,617 evra, za liter dizla pa 1,817 evra. OMV Slovenije liter 95-oktanskega bencina ponuja za 1,619 evra, dizla pa za 1,824 evra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 23
  • Avatar jezeran
    jezeran 05:10 04.maj 2022.

    pozivajo, kot da ne morejo sami določati cen glede na stroške. Katastrofa sama mafija ki se dogovarja

  • kapibara1 15:19 03.maj 2022.

    Za kaj so pa do sedaj dražili če je bil prevoz še po strem ?

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 14:29 03.maj 2022.

    Ne razumete takšen sistem,kot ga imamo sedaj se bo porušil. Takoj ustavit dvig minimalne plače, Znižat davke,z zakonom prepovedat ne razumne podražitve osnovnih potrebščin tudi gorivo. Saj je žal ta danes nujen. Ustavit rast dobička preko miljona in več evrov. ...prikaži več Ah saj vem sanjam in sanjam. Sam mi res nič ne pomeni da imam 2.000€ minimalno plačo pol pa 500€ vrtec pa 3€ bencin. Pa kruh in mleko po 3€, ker je šef dvignil plače tistim v logistiki tistim v pekarni in tistim na delikatesi.