Slovenija
40 ogledov

Cene bodo 
pravičnejše

Bojan Dejak, MOP (levo). mediaspeed
Odvoz smeti. Poljubno določanje cen ne bo več mogoče.

Odpadki. Če bo vlada danes potrdila uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja, bodo potrjeni enotni kriteriji, po katerih bodo morali občine in komunalna podjetja določati cene svojih komunalnih storitev.

Gre za mehanizme, “s katerimi lahko ministrstvo vpliva na to, da občine ne morejo določati cen poljubno, ampak se morajo držati določenih kriterijev”, pojasnjuje Bojan Dejak, generalni direktor direktorata za javne službe in investicije ministrstva za okolje in prostor (MOP).

“Cene bodo z uredbo predvsem pravičnejše,” napoveduje sogovornik.

Cene bodo pravičnejše, ker “mora občina pred sprejetjem cene določiti obseg produkcijskih tvorcev (infrastrukture in drugega). Cene torej ne morejo določiti samo na osnovi kalkulativnih cen, ampak bo narejen poračun, ki ga bo pripravil revizor”, pravi Dejak.

Kot dodaja, je ena od novosti to, da morajo občine oziroma komunalna podjetja obračunati amortizacijo glede na dejansko izkoriščeno infrastrukturo. “Se pravi, če imajo preveliko infrastrukturo, na primer nekje imajo čistilno napravo in jo izkoristijo samo v 20 odstotkih, je lahko le toliko vračunajo v ceno, preostalo pa mora pokriti občina iz svojih 
virov,” konča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.