Slovenija
29 ogledov

Cene do tretjino nižje

Prečrtane cene na rdeči podlagi so veljale 4. marca, zapisane na rumeni podlagi Žurnal24 main
Sprejemniki DVB-t. Najcenejši, ki ustreza vsem zahtevam, stane 49,9 evra.

 Vseh šest prodajalcev sprejemnikov DVB-t, ki smo jih popisali marca, je cene v slabih treh mesecih znižalo za najmanj 12,5 odstotka. Toliko cenejši je bil v sredo omenjeni sprejemnik v Big Bangu, največji popust pa so ponudili v Intersparu – 37-odstotnega. Podobno znižanje je ponudil še Mercator.

V pogovoru s prodajalci tehnike, ko smo se predstavili kot potencialni kupec, so nekateri svetovali, naj z nakupom še počakamo: "Saj se še ne mudi, cene pa bodo zagotovo še padle."

Kaj smo opazili?
Ponudbe sprejemnikov DVB-t različnih proizvajalcev je danes na trgovinskih policah neprimerljivo več v primerjavi z marcem. V ponudbi najdemo tudi takšne, ki stanejo sto evrov. Ti po navadi ponujajo več funkcij, omogočajo pa denimo snemanje na disk naprave, priključene prek USB-vhoda. A to ni razlog za visoko ceno.

Če kupujete DVB-t sprejemnik pazite na dvoje: podpirati mora standarda kodiranja MPEG-4 za sliko in AAC za zvok.

V Mercatorju namreč ponujajo sprejemnik DVB-t, ki omogoča tudi snemanje na priklopljen disk, in to za 49,99 evra. Omenjenega najprej nismo upoštevali, saj v specifikaciji ni navedena podpora AAC-kodiranje zvoka (poleg omenjenega mora biti sprejemnik DVB-t sposoben prikazati še format slike MPEG-4). Ker prodajalec ni vedel, ali podpira omenjeno kodiranje zvoka, sprejemnik pa je bil opremljen z nalepko Digi (da je sprejemnik ustrezen za prehod na digitalni signal), smo poklicali še na servis. Tam so zagotovili, da bo naprava, ko ugasne analogni signal, zagotovo delovala.

Kdo ga ne potrebuje?
Analogni signal bo ugasnil konec leta. Takrat bodo vsi, ki danes spremljajo programe prek sobne antene, potrebovali ustrezen sprejemnik DVB-t, ali ustrezen televizor. Torej, če programe spremljate prek satelita, kabla, interneta ali IPTV, ni treba narediti ničesar. Izjema so lahko kabelski operaterji, zato preverite pri svojem ponudniku.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.